Prefect Hunedoara:În Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva nu avem niciun aparat de testat. Din 1.500 de cadre medicale din spital nu ştim câte sunt infectate

Vasilică Potecă, prefect al judeţului Hunedoara, spune că în cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva nu există niciun aparat de testat a infecţiei cu coronavirus, motiv pentru care recoltările sunt trimise către laboratoarele din Timişoara şi Cluj, care pot trimite rezultatele între 8-3 zile.

502 afișări
Imaginea articolului Prefect Hunedoara:În Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva nu avem niciun aparat de testat. Din 1.500 de cadre medicale din spital nu ştim câte sunt infectate

„Aparate de testare zero, iar dacă nu ai aparate de testare nu ai nici teste. Recoltările sunt trimise spre laboratoarele de la Timişoara şi de la Cluj, până acum cu ei am lucrat. Rezultatele au mai venit şi după opt zile, dar acum s-a scurtat timpul de aşteptare, cred că după ce s-a organizat ministerul Sănătăţii. Acum vin şi după 3-4 zile”, a spus pentru ZF Vasilică Potecă, prefect al judeţului Hunedoara.

El spune că în cursul zilei de miercuri (01. 04.2020) va ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva primul aparat de testare PCR.

„Aseară, doamna viceprim-ministru împreună cu guvernul României a rezolvat să ne trimită Unifarm un PCR, urmând să ajungă în două zile. Iar doamna prefect din Timiş, împreună cu rectorul UMF-ului de la Timişoara ne vor instrui în câteva zile oamenii pentru a lupta împotriva coronavirusului.”

De asemenea, prefectul judeţului Hunedoara spune că se află „în curs de achiziţionare pentru al doilea aparat PCR, problema este următoarea. Pentru astăzi este un început suficient, de săptămâna viitoare vom vedea ce va mai fi.”

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva lucrează 1.500 de cadre medicale, iar resursa umană nu este o problemă, spune Vasilică Potecă. Însă, din cei 1.500 de oameni care lucrează în spital, Vasilică Potecă nu ştie încă, câţi dintre ei sunt infectaţi cu coronavirus.

„De abia acum se face ancheta epidemiologică, nu vă pot spune câţi sunt infectaţi decât zilele următoare. Spitalul este mare, avem circa 1.500 de cadre medicale în tot spitalul. Avem resursa umană, dar nu am avut echipamentele necesare de testare.”

Vasilică Potecă a spus că echipamente de protecţie precum măşti, mănuşi, combinezoane au fost asigurate de către ministerul Sănătăţii, iar marţi (31.03.2020) urmează ca Spitalul să primească un alt transport care va conţine aceste echipamente de protecţie.

„Echipamente, precum măşti, mănuşi, combinezoane, botoşi, au început să vină. Dar trebuie să facem o bună gestiune a lor. Minsterul Sănătăţii ne-a trimis în primele transporturi care au venit din Coreea, iar marţi ne mai trimite un transport.”

De altfel, începând de astăzi, timp de 14 zile spitalul se află în carantină, fiind astfel cel de-al treilea spital care ajunge în această situaţie, după Spitalul Gerota şi Spitalul Judeţean Suceava, unde peste 100 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirus.

„Am băgat Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva în carantină. Deci, vom face alocări către celelalte spitale, care vor deveni ce vor deveni, nu ştim la această oră pentru că este hotărârea ministerului Sănătăţii şi aşteptăm să vedem ce decide.”

Întrebat de ZF cine este responsabil de faptul că Spitalul a întrat în carantină, prefectul Vasilică Potecă a spus că „după cum aţi observat, la ora 10.00 am luat primele măsuri. Şi vedeţi.”

Până acum, în spitalul din Deva au murit patru persoane care erau infectate cu coronavirus. În judeţ au existat, în primele săptămâni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, o situaţie în care o tânără de 27 de ani din Botoşani a fost mutată în mai multe secţii ale Spitalului Judeţean, în cursul mai multor zile, înainte de a se afla dacă este sau nu infectată cu coronavirus. Astfel, unitatea de primiri urgenţe, secţia de boli infecţioase şi secţia medicală 2 ale Spitalului Judeţean au fost închise.

Întrebat de ZF cine sau ce l-a împiedicat să organizeze mai bine activitatea Spitalului pentru a evita carantina, Vasilică Potecă a spus că „este o întrebare la care aş vrea să răspund mâine.”

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici