Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989: Am credinţa că dosarul Mineriadei trebuie finalizat. N-am speranţe, sunt aceiaşi procurori

Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989, Teodor Mărieş, a declarat pentru MEDIAFAX că nu are la cine să aibă speranţe legat de începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pentru că sunt aceiaşi procurori, dar are credinţa că dosarul trebuie finalizat, cu sau fără ei.

793 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989: Am credinţa că dosarul Mineriadei trebuie finalizat. N-am speranţe, sunt aceiaşi procurori

Preşedintele Asociaţiei Decembrie 1989, Teodor Mărieş (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"N-am la cine să am speranţe, sunt aceiaşi procurori. N-au avut încotro şi au redeschis dosarul din cauza deciziei CEDO. Dar am credinţa că într-o zi (dosarul Mineriadei, n.r.) trebuie finalizat, cu sau fără ei. E obligaţia statului român", a declarat Teodor Mărieş.

Mărieş a mai arătat că Asociaţia 21 Decembrie a depus plângere din 1990, pentru vandalizarea sediului său şi agresarea mai multor membri în timpul Mineriadei, iar în 2005 a trebuit să depună o nouă plângere pentru a opri prescrierea faptelor.

El a mai apreciat că decizia de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar din 2009 a fost determinată de o complicitate la vârful justiţiei române.

Mărieş a mai spus că procurorii au acum încadrarea faptelor şi probe, dar trebuie să refacă întreaga procedură, ceea ce presupune audierea fiecărei părţi, dar şi să termine expertiza privind distrugerile şi tot ce s-a cheltuit din bani publici pentru aducerea şi menţinerea minerilor în Capitală la toate cele trei mineriade.

Parchetul ICCJ a anunţat, miercuri, începerea urmăririi penale în dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiunii contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au mers, miercuri dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, fiind citaţi să dea declaraţii în dosarul Mineriadei.

Oficiali din Parchetul instenţei supreme au anunţat apoi că în dosarul Mineriadei a început urmărirea penală împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici