Preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti, trimis în judecată de DNA

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Sorin-Petre Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti şi pe Gabriel Mihuţ, director general al instituţiei, pentru schimbarea destinaţiei fondurilor europene. DNA a pus sechestru pe un imobil al instituţiei, iar MEN e parte civilă.

1309 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti, trimis în judecată de DNA

Preşedintele Camerei de Comerţ din Bucureşti, trimis în judecată de DNA

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, a inculpaţilor: Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Dimitriu Sorin-Petre, la data faptei şi în prezent preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), Mihuţ Gabriel-Dan, la data faptei director general în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie a Mun. Bucureşti (C.C.I.B.), pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată”, informează DNA, printr-un comunicat de presă.

Totodată, a fost trimisă în judecată şi Laurenţia Vasilesscu, la data faptei director economic al Camerei de Comerţ şi Industrie a Mun. Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2009, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti au demarat derularea a 27 de proiecte, cofinanţate din bugetul Fondului Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013.

„În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, în contextul implementării a patru dintre acestea, inculpaţii Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), Dimitriu Sorin-Petre, Mihuţ Gabriel-Dan, beneficiind de sprijinul inculpatei Vasilescu Laurenţia, au schimbat, fără respectarea dispoziţiilor legale, destinaţia fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, pe care le-au utilizat pentru alte destinaţii ce nu erau aferente proiectelor, în funcţie de anumite necesităţi ale C.C.I.B. Astfel, suma totală de 2.081.953 lei a fost transferată din conturile de prefinanţare ale celor patru proiecte în contul curent al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti şi a fost utilizată pentru: plata unor obligaţii către bugetul de stat, plăţi către furnizori sau drepturi salariale ce nu erau aferente proiectelor respective, precum şi pentru restituirea sumelor de bani provenite din alte proiecte”, arată DNA.

Sursa citată mai menţionează că instituţia a restituit suma de 1 982 617 lei din cei de 2.081.953 lei utilizaţi în alte destinaţii decât cele prevăzute în proiect. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.015.918 lei.

„În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui imobil ce aparţine Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsura asigurătorie dispusă în cauză”, mai arată sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici