Preţurile apartamentelor au crescut uşor în martie

Preţurile solicitate de proprietarii apartamentelor din Bucureşti şi alte oraşe mari au crescut uşor în luna martie, ajungând la valori comparabile cu cele de la sfârşitul anului trecut, potrivit mai multor site-uri imobiliare.

181 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor au crescut uşor în martie

Proprietarii locuinţelor din Bucureşti şi alte oraşe mari au crescut uşor preţurile în martie (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Evoluţia preţurilor la apartamente în primul trimestru a fost oscilantă şi foarte dinamică. După scăderile din prima lună a anului, care au confirmat previziunile specialiştilor, preţurile au revenit în martie, fiind foarte aproape de nivelul înregistrat la sfârşitul anului trecut. Rămâne de văzut dacă aceste preţuri vor fi validate de cumpărători sau dacă, dimpotrivă, trendul de scădere se va relua şi vom asista la noi minime în 2010", a declarat, într-un studiu, directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

După o scădere considerabilă în prima jumătate a trimestrului 1, când indicele imobiliare.ro pentru luna februarie a avut o valoare de 1.200 euro/metru pătrat de suprafaţă utilă, preţurile solicitate pentru apartamente au început să crească, astfel încât valoarea înregistrată la sfârşitul primului trimestru este foarte apropiată de cea a lunii ianuarie, de 1.211 euro/mp în luna martie, faţă de 1.213 euro/mp în luna ianuarie.

Indicele imobiliare.ro este calculat în funcţie de preţul mediu al locuinţelor din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi şi Braşov.

Analiza realizată de imobiliare.ro arată o creştere a preţurilor locuinţelor noi din Bucureşti în luna martie, astfel că nivelul mediu a depăşit din nou pragul de 1.500 de euro pe metru pătrat, ceea ce reprezintă o creştere de 3,5% faţă luna precedentă, respectiv de 3% faţă de valoarea înregistrată la începutul lunii ianuarie, de 1.461 euro/mp.

Preţul apartamentelor vechi din Capitală a evoluat diferit faţă de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro arătând scăderi la toate categoriile în luna martie. Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, preţul mediu al apartamentelor vechi a scăzut cu 2,2%, ajungând la finalul intervalului la 1.241 euro/mp util. Preţurile apartamentelor vechi cu trei şi patru camere au scăzut în luna martie, dar se menţin mai ridicate cu 1,7%, respectiv 0,8% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut.

În acelaşi timp, portalul anunturiparticulari.ro a realizat o analiză a preţurilor din Bucureşti în luna martie, din care reiese că pentru prima dată în ultimii doi ani, timp în care s-au înregistrat deprecieri importante ale valorilor locuinţelor, în martie 2010 preţurile imobilelor au încep să crească.

"Pragul minim al preţurilor se pare ca a fost deja atins, şi în momentul de faţă asistăm la o creştere total neaşteptată a preţurilor. Dacă în luna februarie preţul mediu solicitat de către proprietarii interesaţi să-şi vândă o garsonieră era de 42.303 euro, în martie preţul mediu a crescut uşor, până la 43.060 euro. Creşterea de 1,79% reprezintă o premieră a ultimilor doi ani şi ne duce cu gândul la o posibilă revenire a echilibrului pieţei", se arată într-un comunicat al anunturiparticulari.ro.

Analiza site-ului imobiliar remarcă creşterea preţurilor şi în cazul apartamentelor de două camere, cu 2,64% faţa de luna precedentă, la un preţ mediu de 68.145 euro, faţă de 66.395 euro în februarie.

La apartamentele cu trei camere preţurile au înregistrat scăderi uşoare, la 92.803 euro, faţă de 94.228 euro în februarie, în timp ce pentru locuinţele cu patru camere proprietarii au adăugat 4,34% la preţului mediu.

Numărul ofertelor de pe piaţă a crescut în martie cu aproape 50% faţă de luna precedentă, cele mai multe apartamente scoase la vânzare fiind cele cu două camere.

"Aşa cum luna martie a anului 2008 a fost luna decisivă în care a început procesul de scădere drastică a preţurilor, în acelaşi fel luna martie a anului 2010 poate fi luna în care putem spune că preţurile s-au stabilizat. Cum vor fi preţurile luna viitoare nu poate nimeni să ştie, dar cu siguranţă nu vom mai asista nici la creşteri spectaculoase, dar nici la scăderi dramatice de preţuri", se menţionează în raportul anunţuriparticulari.ro.

Pe de altă parte, analiza portalului MagazinulDeCase.ro indică o stabilizare a preţurilor din Bucureşti la începutul anului în comparaţie cu sfârşitul lui 2009. Astfel, preţul de strigare pentru o garsonieră la sfârşitul anului 2009 era de 44.000 de euro faţă de 42.000 de euro la începutul anului 2010, înregistrând o scădere de doar 4,5 %.

În cazul apartamentelor cu două camere stabilizarea preţurilor este chiar mai vizibilă, preţul mediu de strigare înregistrat în primul trimestru al anului 2010 fiind de 69.500 de euro, cu o scădere de numai 1% faţă de 70.200 de euro la sfârşitul anului 2009. Şi în cazul apartamentelor cu trei camere scăderea a fost nesemnificativă în comparaţie cu sfârşitul anului trecut, de la 102.200 euro în octombrie-decembrie la 98.000 de euro în 2010.

Acelaşi fenomen de stabilizare este remarcat de MagazinulDeCase.ro şi în cazul chiriilor din Bucureşti. Astfel, chiria medie pentru o garsonieră a scăzut de la 270 de euro în decembrie la 263 euro în martie, iar pentru un apartament cu două camere de la 400 euro la 380 de euro. Preţurile de închiriere ale apartamentelor cu trei camere înregistrează, de asemenea, o scădere de 3,4%, de la 585 de euro la 565 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici