Primar Ploieşti: Priorităţile noastre, bisericile din oraş. Abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului

Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, spune că autorităţile locale vor da curs solicitării BOR de acordare a unui sprijin financiar de cinci milioane de lei pentru Catedrala Neamului doar după ce vor fi acoperite toate cererile de susţinere financiară venite din partea bisericilor din municipiu.

169 afișări
Imaginea articolului Primar Ploieşti: Priorităţile noastre, bisericile din oraş. Abia apoi vom sprijni Catedrala Neamului

Iulian Bădescu (Imagine: Lucian Radulescu/ Mediafax Foto)

La Ploieşti, reprezentanţii BOR au solicitat un ajutor financiar de cinci milioane de lei, a declarat corespondentului MEDIAFAX primarul municipiului, Iulian Bădescu.

"Am primit o adresă (privind alocarea unei sume de bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului - n.r.) din partea Patriarhiei, dar priorităţile noastre sunt cele cu privire la bisericile de pe raza municipiului Ploieşti şi sprijinul nostru va veni în primă instanţă pentru finalizarea lucrărilor la aceste biserici. În măsura în care reuşim să îndeplinim toate cererile bisericilor din municipiul Ploieşti, cu mare plăcere o să dăm curs şi cererii Patriarhiei Române", a declarat primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu.

Şi Consiliul Judeţean Prahova a primit o solicitare în acest sens din partea Patriarhiei, însă nici această instituţie nu va da curs solicitării.

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, spune că autorităţile din judeţ vor să termine la Ploieşti o biserică dedicată eroilor care au luptat pentru Marea Unire de la 1918.

"Am primit cerere, dar nu am alocat, pentru că noi avem o sarcină: la o sută de ani de la Marea Unire vrem să terminăm monumentul eroilor neamului care este Catedrala din Ploieşti. Nu vom da bani pentru altceva pentru că nu am terminat-o pe asta, dedicată eroilor pentru reîntregirea României", a spus Mircea Cosma.

Şeful CJ Prahova a precizat că în bugetul judeţului aprobat săptămâna aceasta este prevăzută o alocare bugetară pentru lăcaşul de cult închinat memoriei eroilor de la Marea Unire.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

"Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Română.

Banii ceruţi autorităţilor locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi Patriarhie, edilul reclamând "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declaraţiile edilului sunt nefondate şi ofensatoare.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.

Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici