Primarul din Oradea: Primarii nu pot gestiona câinii maidanezi sau parcarea ilegală din cauza vidului legislativ

Gestionarea câinilor fără stăpân şi ridicarea maşinilor parcate pe trotuar pun probleme administraţiilor locale, din cauza vidurilor legislative, a anunţat primarul municipiului Oradea, Ilie Gavril Bolojan, vineri, în cadrul adunării generale a Asociaţiei Municipiilor din România.

178 afișări
Imaginea articolului Primarul din Oradea: Primarii nu pot gestiona câinii maidanezi sau parcarea ilegală din cauza vidului legislativ

Primarul din Oradea: Primarii nu pot gestiona câinii maidanezi sau parcarea ilegală din cauza vidului legislativ (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Hotărârea de Guvern care aprobă normele de gestionare a câinilor fără stăpân este suspendată de instanţe de luni de zile, a amintit Bolojan, care a subliniat că lipsa haitelor de câini din marile oraşe se datorează măsurilor luate înainte de suspendarea acestei hotărâri de guvern.

"Dacă nu se intervine imediat şi primăriile nu pot să gestioneze, să ridice aceşti câini fără stăpân de pe stradă, în anii următori vom vedea iar că numărul lor scapă de sub control", a spus primarul.

De asemenea, o altă problemă generată de vidul legislativ este ridicarea maşinilor staţionate pe trotuar.

"O altă chestiune este legată de ridicarea maşinilor care sunt staţionate pe trotuare, care blochează spaţiile pietonale. Bucureştiul este un exemplu în acest sens. Prin anularea posibilităţii ca consiliile locale să adopte regulamente în acest sens, practic este blocată punerea în practică a acestor prevederi legale", a mai spus Bolojan.

Primarul municipiului Oradea a explicat că Guvernul trebuie să stabilească norme pentru întreaga ţară, încât administraţiile locale să poată lua măsuri faţă de şoferii care parchează maşini pe trotuar, pentru a se asigura accesul autovehiculelor care intervin în situaţii de urgenţă.

La sfârşitul lunii iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, modificată prin Legea nr. 258/2013, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind definitivă.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, pe 25 mai, că maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii a consiliului local, întrucât doar Guvernul poate să stabilească regulamentul de aplicare a acestor măsuri contravenţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici