Prinţul Charles a inaugurat Centrul meşteşugăresc de la Viscri

Prinţul Charles al Marii Britanii a inaugurat, miercuri, Centrul de Pregătire Profesională de la Viscri, judeţul Braşov, el spunând că la cursuri vor putea participa, gratuit, aproximativ 150 de persoane care vor învăţa meşteşurile tradiţionale româneşti.

2276 afișări
Imaginea articolului Prinţul Charles a inaugurat Centrul meşteşugăresc de la Viscri

Prinţul Charles a inaugurat Centrul meşteşugăresc de la Viscri (Imagine: George Gradinaru/ Arhiva Mediafax Foto)

Prinţul de Wales a ajuns la Viscri puţin înainte de ora 11.00, el fiind întâmpinat, aşa cum este deja obişnuit, de către săteni şi de reprezentanţii Fundaţiei Prinţului de Wales, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În 2016, peste 150 de români vor urma cursurile gratuite de aici, de la centrul Viscri", a spus Prinţul de Wales.

Aura Woodward, directorul Fundaţiei "Prinţul Charles“ a declarat că primul curs al Centrului de Pregătire Profesională ‘The Prince of Wales’s Training Centre’ a început deja în luna mai. Este vorba de un curs de ţesături tradiţionale la care s-au înscris zece femei. Acestea vor petrece o săptămână la centru, fiind susţinute financiar de fundaţie, urmând ca după absolvirea cursului, femeile să transmită mai departe măiestria ţesăturilor tradiţionale româneşti. Cele zece femei provin din Transilvania, Bucovina, Maramureş şi Bucureşti.

Noul centru de formare este amplasat în Viscri, judeţul Braşov, într-un vechi hambar care a fost transformat, iar vechea casă a fost extinsă pentru a găzdui ucenici din întreaga ţară. În acest an, fundaţia va oferi 12 cursuri, de care vor beneficia în jur de 150 de persoane din mediul rural, predominant din Transilvania şi Moldova.

Una dintre femeile participante la cursul de ţesături tradiţionale a declarat că dialogul cu Prinţul Charles al Marii Britanii a fost "plăcut", pentru că acesta a fost natural.

"Am simţit emoţie, însă, în acelaşi timp, pentru că dumnealui este atât de natural şi ştie să se facă plăcut de către oameni, imediat cuvintele au început să curgă şi a fost uşor de discutat cu dumnealui. A fost uşor să-i răspundem la întrebări pentru că efectiv a empatizat cu noi şi era curios să ştie dacă în viaţa de zi cu zi noi chiar coasem, dacă ne place lucrul tradiţional, cusătura tradiţională. A fost foarte uşor de discutat cu dumnealui", a declarat cursanta.

În urmă cu un an, moştenitorul coroanei britanice a vizitat din nou satul Viscri, când a lansat fundaţia care îi poartă numele. El a declarat atunci că a ales să-şi lanseze o fundaţie în România pentru că iubeşte această ţară şi pentru că a avut o stră-stră-strabunică din Transilvania. El a mai spus atunci că speră să contribuie "măcar puţin“ la crearea de locuri de muncă în zonă.

Fundaţia caritabilă cu scop educativ îşi are sediul chiar în casa sa de la Viscri. Vechea casă săsească, pe care nobilul englez a cumpărat-o acum 10 ani, are trei dormitoare duble, două băi, o bucătărie şi cerdac, toate în stil tradiţional. Aici a fost amenajată pentru fundaţie o sală de conferinţă capabilă să găzduiască până la 70 de persoane, o cafenea, dar şi locuri de cazare pentru turişti.

Prinţul Charles al Marii Britanii se află într-o vizită privată în România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici