Programul de guvernare prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană

Programul de guvernare al viitorului Cabinet prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană, dar pe baza unor expertize interne şi internaţionale, concomitent cu realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice.

162 afișări
Imaginea articolului Programul de guvernare prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană

Programul de guvernare prevede reevaluarea proiectului Roşia Montană (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul Roşia Montană a fost inclus astfel în programul de guvernare, dar într-o formă "atenuată", după negocierile dintre ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), şi cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR), au declarat surse oficiale.

Întrebat de presă dacă programul Roşia Montaa a fost inclus în programul de guvernare, premierul desemnat Emil Boc a arătat că este vorba de "reevaluarea proiectului", fără a se şti dacă se va aproba sau nu.

"Depinde de expertizele care ne vor fi oferite. Expertizele cerute de lege, interne şi internaţionale, care sunt aplicabile unui asemenea proiect", a spus Boc.

Sursele citate arată că programul a fost inclus într-un capitol denumit "Realizarea unei strategii naţionale pentru valorificarea resurselor minerale non-energetice şi reevaluarea proiectului Roşia Montană".

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri că va include proiectul minier de la Roşia Montană în programul de guvernare şi vrea ca acesta să înceapă cât mai curând posibil, cu actualul investitor, compania canadiană Gabriel Resources.

"Vreau pornirea acestui acestui proiect cât mai curând posibil", a afirmat Videanu.

Surse oficiale au declarat ulterior că includerea proiectului minier de la Roşia Montană în programul de guvernare reprezintă un subiect de negociere în cadrul viitorului guvern, între ministrul nominalizat pentru portofoliul Economiei, Adriean Videanu (PDL), şi cel nominalizat pentru Mediu, Laszlo Borbely (UDMR).

Proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, este unul controversat, contestatarii invocând în special problemele de mediu care ar urma să fie provocate de această investiţie.

În 2008, când Ministerul Mediului era condus de către Attila Korodi (UDMR), Uniunea a insistat ca în Parlament dezbătut în regim de urgenţă proiectul de lege privind interzicerea folosirii cianurilor în activităţile de minerit din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici