Proiect CGMB: Bucureştenii vor fi obligaţi să sterilizeze câinii mai mari de şase luni. Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturi

Posesorii de câini în vârstă de peste şase luni din Capitală vor avea obligaţia să îi sterilizeze, excepţie făcând numai patrupedele utilitare şi de vânătoare înregistrate, precum şi cele ale ministerelor Internelor şi Apărării, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB.

2585 afișări
Imaginea articolului Proiect CGMB: Bucureştenii vor fi obligaţi să sterilizeze câinii mai mari de şase luni. Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturi

Bucureştenii vor fi obligaţi să sterilizeze câinii mai mari de şase luni - proiect (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul, lansat marţi în dezbatere publică de municipalitate, modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Noul proiect prevede obligaţia tuturor deţinătorilor de câini în vârstă de peste şase luni din Bucureşti să-i sterilizeze în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Excepţie de la această prevedere vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, dar şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare, acest lucru urmând să fie confirmat prin semnătura şi parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileşte că persoanele fizice şi juridice, dar şi ONG-urile care deţin câini în vârstă de peste patru luni în municipiul Bucureşti sunt obligate să-i înregistreze la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei, în termen de şase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, prin microciparea lor şi completarea unui formular. Excepţie vor face de asemenea câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul nu prevede însă şi aplicarea unor sancţiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi sau vreo formă de control privind respectarea acestora.

Pe de altă parte, persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care capturează, adăpostesc, transportă, sterilizează, identifică şi adoptă câini fără deţinător din Capitală au obligaţia de a comunica reprezentanţilor ASPA, lunar, toate informaţiile aferente acestei activităţi, în caz contrar fiind sancţionaţi cu o amendă contravenţională de 2.000 de lei.

Totodată, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentanţii municipalităţii şi care vaccinează, deparazitează, sterilizează şi înregistrează în baza unică sunt scutite de orice plată a serviciilor pe care aceste organizaţii le prestează.

Potrivit noului proiect de hotărâre, medicii veterinari care au contract de prestări servicii cu ASPA vor avea obligaţia să transmită atât în scris, cât şi electronic situaţia câinilor sterilizaţi, vaccinaţi, deparazitaţi şi identificaţi pentru introducerea acestora într-o bază unică de date.

Identificarea prin microcipare şi crotaliere a câinilor fără stăpân se va face de către ASPA, iar numărul de microcip va fi înscris în fişa câinelui şi înregistrat în baza unică de date.

De asemenea, agenţii economici care solicită prestări de servicii către reprezentanţii municipalităţii vor plăti câte 70 de lei pentru capturarea şi sterlizarea unui câine, 20 de lei, pentru identificarea şi înregistrarea acestuia în baza de date şi 10 lei, pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din "abandon privat", adică pui proveniţi din "monte accidentale" sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până la data de 30 aprilie.

Taxă de 170 de lei pentru adopţia unui câine din adăposturile Primăriei Capitalei

O taxă de 170 de lei va fi percepută persoanelor fizice şi juridice care adoptă un câine dintr-unul din adăposturile municipalităţii bucureştene, în timp ce pentru ONG-uri adopţia va fi gratuită, potrivit unui proiect de hotărâre a CGMB, lansat marţi în dezbatere publică.

Proiectul modifică Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproducţiei câinilor în Municipiul Bucureşti.

Prin noul proiect se are în vedere stabilirea unei taxe de adopţie de 170 de lei pentru fiecare câine adoptat din bazele Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, adopţia câinilor rămânând gratuită pentru organzaţiile neguvernamentale. În prezent, cetăţenii şi ONG-urile pot adopta gratuit câini din adăposturile primăriei.

În plus, câinii vor putea fi adoptaţi numai de către cei care fac dovada condiţiilor de cazare, hrană şi asistenţă medicală, dacă proiectul va fi adoptat. În acest sens, persoanele fizice şi juridice vor avea de completat câte un formular de adopţie, în timp ce ONG-urile pot adopta câini după semnarea unui protocol cu ASPA, potrivit proiectului.

Noile prevederi au în vedere şi ca persoanele fizice şi juridice sau ONG-urile care abandonează câini să nu mai aibă dreptul să adopte alte animale pe o perioadă de un an.

Totodată, conform proiectului, reteritorializarea câinilor neadoptaţi poate fi făcută în acelaşi loc de unde au fost capturaţi numai după sterilizare, vaccinare, deparazitare şi microcipare, fiind interzisă reintroducerea patrupedelor în parcuri, pieţe, spitale, şcoli sau obiective de interes turistic.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, modificarea Hotărârii nr. 243/ 2009 este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni din Capitală provin din "abandon privat", adică pui proveniţi din "monte accidentale" sau câini ai căror deţinători nu-i mai doresc.

Proiectul de hotărâre se află în dezbatere publică până la 30 aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici