Proiectul privind plafonarea preţurilor gazelor, retras. Eugen Teodorovici: Discutăm când suntem pregătiţi

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri la Constanţa, că proiectul de hotărâre privind plafonarea preţurilor gazelor din producţia internă a fost retras de pe site-ul ministerului, precizând că se vor purta discuţii pe această temă „când vom fi cu toţii pregătiţi”.

1823 afișări
Imaginea articolului Proiectul privind plafonarea preţurilor gazelor, retras. Eugen Teodorovici: Discutăm când suntem pregătiţi

Proiectul privind plafonarea preţurilor gazelor, retras. Eugen Teodorovici: Discutăm când suntem pregătiţi

„Am scos de pe site şi vom discuta despre un astfel de subiect când vom fi cu toţii pregătiţi”, a declarat Eugen Teodorovici.

Întrebat când se preconizează că vor avea loc discuţiile, ministrul Finanţelor a precizat că „n-o să vă spun curând, o să vedem asta”. „Poate să dureze şi ani de zile, nu ştiu”, a mai adăugat Teodorovici.

„Când o fi gata. Când o să înţelegem ce înseamnă să ai o concurenţă pe piaţa reală, să înţelegi de ce am fi vrut să facem asta şi multe altele, dar mă opresc aici”, a spus ministrul Finanţelor.

Proiectul de hotărâre a fost postat miercuri pe site-ul Ministerului Finanţelor publice şi prevedea stabilirea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă, ca preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători, până la data de 30 iunie 2021, să fie de 55 lei/Mwh.

În urma apariţiei publice a proiectului, Fondul Proprietatea a cerut vineri Guvernului să retragă proiectul de hotărâre privind plafonarea preţului gazelor din producţia internă, motivând că măsura încalcă legislaţia locală şi europeană, punând în pericol investiţiile şi independenţa energetică a României. „Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea majoră cu privire la intenţia Guvernului de a plafona preţul gazelor naturale din producţia internă la aproximativ 70% din preţul curent de pe piaţă, aşa cum reiese dintr-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice”, arată un comunicat de presă.

Fondul Proprietatea precizează că prin adoptare, hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale. Această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici