Propunere de lege: Jandarmii vor trebui să avertizeze privind efectele gazelor lacrimogene

Deputatul PNL Matei Dobrovie propune modificarea Legii de organizarea şi funcţionare a Jandarmeriei prin detalierea modului în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere. Jandarmii vor trebuie să avertizeze cetăţenii de efectele gazelor lacrimogene.

456 afișări
Imaginea articolului Propunere de lege: Jandarmii vor trebui să avertizeze privind efectele gazelor lacrimogene

Propunere de lege: Jandarmii vor trebui să avertizeze privind efectele gazelor lacrimogene

"Pentru că evenimentul sinistru de la 10 august, cu oameni paşnici bătuţi şi gazaţi de jandarmi, nu trebuie să se mai repete niciodată, propun modificarea legii jandarmeriei, astfel încât cetăţenii să fie protejaţi de abuzurile forţelor de ordine. La un an de la 10 august, vinovaţii pentru abuzuri sunt astăzi răsplătiţi cu funcţii, în loc să fie pedepsiţi. Modificarea şi completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române vizează detalierea modului gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere pentru a împiedica eventualele abuzuri faţă de cetăţenii paşnici, precum şi trecerea arbitrară dincolo de măsurile necesare pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi imobilizarea persoanelor agresive", arată un mesaj publicat, pe Facebook, de deputatul PNL Matei Dobrovie.

Potrivit acestuia, propunerea urmăreşte să instituie o ordine de folosire a armamentului din dotarea forţelor de ordine, în funcţie de numărul de persoane care pot fi afectate, precum şi de natura armamentului, criterii care să asigure respectarea principiului proporţionalităţii între intervenţia jandarmilor şi pericolul reprezentat de persoanele turbulente. De asemenea, înainte de folosirea mijloacelor de protecţie şi de imobilizare se va proceda la îndepărtarea din mulţime a femeilor cu semne vizibile de sarcină, a persoanelor cu semne vădite de invaliditate şi a copiilor.

"Cetăţenii trebuie să primească garanţii suplimentare privind respectarea principiilor de drept şi ocrotirea interesului, vieţii, integrităţii şi sănătăţii lor. Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat în Constituţia României. Substanţele iritant-lacrimogene folosite în Piaţa Victoriei pe 10 august au avut efecte negative asupra sănătăţii participanţilor la miting, care au durat mai multe zile, şi nici medicii nu au ştiut ce fel de substanţe au fost folosite împotriva lor", potrivit sursei citate.

Pentru evitarea acestor situaţii pe viitor, iniţiativa propune ca în cazul folosirii substanţelor iritant-lacrimogene sau a mijloacelor genistice, să se includă în mesajele de avertisment şi de somaţie informaţii despre componenţa acestor substanţe şi despre efectele pe care le pot avea asupra sănătăţii, transmite Dobrovie.

"Jandarmeria Română trebuie să rămână un garant al democraţiei constituţionale, care acţionează pentru protecţia şi siguranţa cetăţenilor, pentru asigurarea şi restabilirea ordinii publice, nu un instrument de represiune arbitrară, indiferent de puterea politică de la un moment dat", mai arată mesajul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici