Raluca Turcan: În loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan spune că statul tratează cu toleranţă potenţiale pericole privind sănătatea copiilor, în contextul permiterii promovării margarinei în şcoli, spunând că "în loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri".

277 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: În loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri

Raluca Turcan (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a făcut referire, la Sibiu, la lansarea strategiei partidului în domeniul educaţiei, la "toleranţa cu care statul tratează potenţialele pericole la adresa sănătăţii pe termen lung a copiilor".

"Cum este posibil ca unităţile de învăţământ să permită, de exemplu, promovarea margarinei în şcoli? Nu mă interesează obiectivele comerciale ale diverselor companii sau personalităţile implicate în aceste proiecte strict comerciale, nu despre asta este vorba. Este vorba despre toleranţa cu care statul tratează potenţialele pericole la adresa sănătăţii pe termen lung a copiilor. Aceasta este reţeta de succes pe care o propune sistemul de învăţământ? McEducaţie? Avem nevoie de învăţământ sau de îngrăşământ? În loc să avem educaţie de A, statul ne serveşte educaţie de E-uri. Cei care încă mai cred că E-ul nu vine de la Educaţie trebuie să ia atitudine şi să se lupte pentru însănătoşirea pacientului român care se numeşte învăţământul autohton", a spus Turcan.

Ea a adăugat că PDL propune mai multe proiecte concrete, între care încurajarea alimentaţiei sănătoase şi diversificate în şcoli prin programul "Masă la şcoală".

De asemenea, PDL propune introducerea tichetului lunar de 100 de lei pentru programul "Şcoală după Şcoală", care înseamnă servicii de supraveghere şi educare a copiilor după orele de curs.

"PDL încurajează parteneriatul public-privat pentru construcţia de grădiniţe şi creşe, unde statul participă cu minimum 30 la sută din investiţie şi acordă unele facilităţi fiscale pentru investitori. PDL propune măsuri concrete de combatere a violenţei în instituţiile de învăţământ, prin generalizarea cabinetelor psihopedagogice, creşterea ratei de supraveghere video şi prin campanii regulate de informare anti-violenţă. PDL susţine puternic modernizarea programei şcolare, cu orientarea ei pe competenţe-cheie clar identificate şi care trebuie dobândite pe fiecare nivel de studiu. Aceste competenţe trebuie să fie compatibile cu cerinţele economiei contemporane şi cu dezvoltările care se prefigurează", sunt alte proiecte enumerate de Raluca Turcan.

De asemenea, a spus ea, PDL lansează în dezbatere publică posibilitatea reintroducerii examenelor de admitere în liceu şi la facultate.

"PDL consideră, de asemenea, esenţială pentru creşterea calităţii educaţiei introducerea unui pachet de stimulare financiară pentru tinerii care vor să se angajeze în sistemul de învăţământ. Pachetul trebuie să includă, printre altele, subvenţionarea achiziţionării revistelor de specialitate, abonamente la baze de date utile sau decontarea reală a abonamentelor pentru transportul în comun folosit de profesori", a conchis Turcan.

La lansarea strategiei PDL intitulată "Educaţia, cu adevărat o prioritate naţională", participă liderii PDL Vasile Blaga, Gheorghe Flutur, Raluca Turcan, Gheorghe Ştefan, Liviu Negoiţă, primari, fostul prefect al judeţului Horaţiu Răcuciu, consilieri locali, consilieri judeţeni, profesori.

Dezbaterea are loc într-o hală industrială a unei companii din Sibiu, care produce componente auto, printre care cauciucuri şi cutii cu produse.

Corpul de control al Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) verifică, în perioada 1 - 5 iulie, modul în care un producător de margarină şi-a făcut publicitate în Şcoala Generală nr. 11 din Capitală, potrivit unui comunicat al MEN.

"Ministerul Educaţiei Naţionale a dispus verificarea modului în care s-au respectat prevederile legale privind reclama şi publicitatea comercială realizată de o firmă producătoare de margarină, în Şcoala Generală nr. 11 din Bucureşti. Corpul de control al MEN se va afla în unitatea de învăţământ în perioada 1 - 5 iulie şi va analiza toate datele implicate în acest caz", se arată în comunicatul citat.

Potrivit informaţiilor din presă, compania producătoare a margarinei Rama a organizat un eveniment la Şcoala nr. 11. Nadia Comăneci, care face reclamă acestui produs, a fost recent ţinta unor atacuri pentru că promovează margarina, inclusiv în şcoli.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici