Rareş Buglea, care a propus sterilizarea femeilor rome, va contesta în instanţă amenda primită

Consilierul local în CL Alba-Iulia Rareş Buglea, amendat de CNCD după ce a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor de etnie romă, spune că va contesta sancţiunea în instanţă.

675 afișări
Imaginea articolului Rareş Buglea, care a propus sterilizarea femeilor rome, va contesta în instanţă amenda primită

Rareş Buglea, care a propus sterilizarea femeilor rome, va contesta în instanţă amenda primită

Rareş Buglea (PNL) a declarat, miercuri seară, corespondentului MEDIAFAX că va ataca în instanţă decizia prin care CNCD a decis amendarea sa cu 8.000 de lei, pentru discriminare.

Consilierul s-a declarat "surprins" de decizia CNDC, afirmând că în urmă cu câteva luni Consiliul a decis să îşi decline competenţa către Parchetul Tribunalului Alba, care a hotărât neînceperea urmăriri penale.

"Parchetul mi-a dat un NUP, astfel încât nu înţeleg această revenire. Voi ataca în instanţă amenda şi amintesc tuturor că acea declaraţie am făcut-o în calitate de persoană fizică, eu, Rareş Buglea, nu consilierul local PNL Rareş Buglea. Nu am vorbit în calitate de consilier local PNL", a spus Buglea.

Totodată, acesta s-a declarat surprins de faptul că preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţii similare cu ale sale în vara acestui an, însă CNCD nu a luat nicio măsură.

"Mă mai surprinde un lucru. Vara aceasta de acelaşi gen de declaraţii a fost acuzat preşedintele Traian Băsescu. Acolo nici cel puţin nu a început o cercetare Consiliul acesta. Traian Băsescu vorbea şi el la un moment dat vara aceasta despre faptul că românii fac un copil şi ţiganii fac zece. De asemenea, s-au sesizat câteva organizaţii de promovare a drepturile romilor, în schimb Consiliul nu se atinge de tovarăşul preşedinte, cum nu se atinge dracul de tămâie. Nu înţeleg această dublă măsură a Consiliului Naţional pentru Combatere a Discriminării", a afirmat Rareş Buglea.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, că postarea lui Rareş Buglea, consilier local în CL Alba-Iulia şi fost preşedinte al TNL Alba, privind necesitatea sterilizării femeilor rome care nu au condiţii sociale pentru creşterea copilului, constituie discriminare şi l-a amendat cu 8.000 de lei.

Toţi membrii Colegiului director al CNCD au apreciat că fapta lui Buglea constituie discriminare, iar decizia privind amendarea a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi unul "împotrivă".

Colegiul CNCD a soluţionat petiţia ca urmare a declinării competenţei, prin rezoluţia din 14 ocombrie, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, în care s-a dispus neînceperea urmării penale împotriva lui Rareş Buglea, întrucât nu se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni.

Hotărârea poate fi contestată în instanţă.

La începutul lunii februarie, Rareş Buglea a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care vorbea despre educaţia sexuală a membrilor etniei rome, dar şi despre sterilizarea femeilor rome.

"Am introdus noi apa în ţigănime...( apropo, când întrebi pe cineva de acolo unde locuieşte mai nou nu zice ţigănime, zice lângă Dedeman :) ) Ei, bine, dragii mei, acolo s-a introdus apa şi un strat subţire de pavele (aşa de dragul votului) dar este total insuficient! În loc de apă va fi enorm de greu să introducem mentalitatea şi educaţia acolo şi mai ales zic eu, educaţia sexuală.... ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii, şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!", susţinea Buglea în postarea sa de pe reţeaua de socializare, care conţinea numeroase greşeli gramaticale.

Consilierul local mai spunea că femeia romă nu ar mai trebui lăsată să nască al doilea sau al cincilea copil, iar "statul să plătească ajutoare sociale".

La sfârşitul lunii februarie, 12 dintre consilierii locali din Alba-Iulia i-au cerut, printr-un memoriu, lui Rareş Buglea să îşi dea demisia de onoare din CL, ca un act de "probitate morală" pentru afirmaţiile făcute privind sterilizarea femeilor de etnie romă.

La rândul său, Rareş Buglea i-a acuzat pe cei 12 consilieri locali că vor "să scape de un adversar politic" şi a anunţat că nu îşi va da demisia din funcţia de consilier local. El a precizat că şi-a cerut scuze public pe Facebook pentru afirmaţiile făcute privind sterilizarea femeilor de etnie romă şi şi-a exprimat convingerea că toţi colegii săi au înţeles ce a vrut să spună.

Ulterior, Rareş Buglea şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al TNL Alba şi a anunţat că se delimitează de PNL până la lămurirea scandalului în care este implicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici