Reînmatricularea vehiculelor înregistrate în alte state membre UE ar putea fi simplificată

Comisia economică din Senat a adoptat, miercuri, raport de admitere privind o propunere de regulament PE, care prevede simplificarea procedurilor de reînmatriculare a unui vehicul din alt stat membru, prin recunoaşterea inclusiv a inspecţiei tehnice auto.

2768 afișări
Imaginea articolului Reînmatricularea vehiculelor înregistrate în alte state membre UE ar putea fi simplificată

Reînmatricularea vehiculelor înregistrate în alte state membre UE ar putea fi simplificată (Imagine: Shutterstock)

Potrivit propunerii de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de simplificare a transferului de autovehicule înmatriculate în alt stat membru, se doreşte simplificarea administrativă în folosul cetăţenilor, întreprinderilor şi autorităţilor de înmatriculare, în special în schimbul electronic de date privind înmatricularea vehiculelor.

Conform expunerii de motive la proiectul de propunere, obiectivul general al iniţiativei este de a îmbunătăţi funcţionarea pieţei unice prin eliminarea obstacolelor administrative legate de procedura de reînmatriculare a autovehiculelor, care împiedică, în prezent, libera circulaţie a autovehiculelor.

Pentru aceasta, statele membre trebuie să îşi acorde reciproc drept de acces la datele privind înmatricularea vehiculelor, pentru a îmbunătăţi schimbul de informaţii şi pentru a accelera procedurile de înmatriculare.

Normele naţionale din statele membre solicită adesea întreprinderilor şi cetăţenilor stabiliţi pe teritoriul lor să înmatriculeze în statul respectiv un autovehicul înmatriculat de o persoană terţă stabilită în alt stat membru, inclusiv în cazul în care automobilul nu este utilizat permanent în statul membru care solicită înmatricularea.

Potrivit Regulamentului Parlamentului European, este necesar să se stabilească statele membre să recunoască reciproc valabilitatea înmatriculării în alt stat membru. În plus, este necesar să se prevadă o procedură de înmatriculare simplificată, care să includă recunoaşterea documentelor eliberate şi a inspecţiei tehnice auto efectuate în alt stat membru şi să prevadă cooperarea administrativă între autorităţi privind schimbul de date lipsă.

Regulamentul european stabileşte procedurile de înmatriculare ale vehiculelor înmatriculate în alt stat membru.

Astfel, în cazul în care titularul certificatului de înmatriculare îşi schimbă reşedinţa obişnuită într-un alt stat membru, el ar trebui să solicite înmatricularea vehiculului înregistrat în alt stat membru în termen de şase luni de la sosire.

În cursul perioadei de şase luni nu trebuie să fie restricţionată utilizarea vehiculului.

De asemenea, autorităţile de înmatriculare a vehiculelor nu pot efectua controale fizice ale vehiculului înregistrat în alt stat membru înainte de înmatriculare decât în anumite cazuri: dacă informaţiile furnizate de solicitant pentru înmatricularea vehiculului nu se găsesc în registrul auto al statului membru, dacă informaţiile sunt diferite de evidenţele autorităţii, dacă autorităţile au motive întemeiate să creadă că dispoziţiile tehnice în baza cărora s-a omologat vehiculul nu sunt echivalente cu dispoziţiile proprii sau dacă sunt necesare inspecţii tehnice auto.

În cazul în care o persoană a cumpărat în alt stat membru un vehicul care nu are certificat de înmatriculare, poate solicita autorităţii de înmatriculare a vehiculelor să elibereze un certificat de înmatriculare temporară a vehiculului în vederea transferului său în alt stat membru, certificatul fiind valabil pentru o perioadă de 30 de zile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici