REPORTAJ - Romii din Tinca merg în Franţa ca să câştige bani cu care să trăiască mai bine în satul lor: "se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere"

Romii din localitatea Tinca, în vestul României, merg în Franţa pentru a câştiga bani cu care să-şi îmbunătăţească viaţa în satul lor, afirmă Le Progres într-un reportaj realizat la Oradea şi publicat luni în ediţia electronică.

1474 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Romii din Tinca merg în Franţa ca să câştige bani cu care să trăiască mai bine în satul lor: "se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere"

REPORTAJ - Romii din Tinca merg în Franţa ca să câştige bani cu care să trăiască mai bine în satul lor: "se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentantul romilor din Tinca, o localitate sitută în apropiere de Oradea, susţine că romii au folosit banii strânşi în Franţa pentru a-şi repara casele. "Banii aduşi din Franţa au fost o binecuvântare. Ei nu i-au băut, nici nu i-au fumat, ci şi-au reparat casele cu ei", a declarat el pentru cotidianul francez Le Progres.

"Am plecat de mai multe ori în Franţa; se trăieşte mai bine acolo chiar şi în tabere. Aici nu există locuri de muncă", povesteşte Victor, care are o casă din chirpici goală pe interior şi care munceşte cu ziua pentru 20 de lei.

Vasile, vecinul lui, în vârstă de aproximativ 30 de ani, are cinci copii şi a mers de mai multe ori la Lyon, Marsilia şi Paris împreună cu trei dintre copiii mai mari, pentru a cerşi. "Când am câştigat 200 de euro, ne-am întors", povesteşte el. În această localitate, aproximativ 800 de romi au practicat "transhumanţa" la Lyon cel puţin o dată.

La Diosig, o comună din apropierea frontierei cu Ungaria, primarul Attila Mados încearcă să găsească de lucru pentru comunitate dar este insuficient pentru a le permite să supravieţuiască.

Deşi persoanele intervievate pe stradă par revoltate împotriva romilor, ambasadorul francez în România, Philippe Gustin, afirmă că autorităţile depun eforturi pentru îmbunătăţirea situaţiei acestei minorităţi.

"Romii au nevoie de copiii lor pentru a munci pe câmp sau a cerşi şi pentru a-şi asigura viitorul. Când vor înţelege că este mai bine să îi trimită la şcoală, problema va fi rezolvată", a explicat el într-un interviu acordat cotidianului Le Progres.

"Din punct de vedere juridic, romii nu sunt discriminaţi dar trebuie schimbate mentalităţile şi modul în care îi privesc românii", afirmă el.

Ambasadorul explică faptul că aceştia merg în Franţa "pentru a căuta o viaţă mai bună". "Mi se pare important să fie şcolarizaţi copiii şi condiţiile lor de locuit să fie ameliorate. Astfel, ei nu vor mai fi respinşi de ceilalţi. Pe urmă vine munca. Este cel mai dificil, chiar dacă există locuri de muncă în România pentru romi în agricultură şi construcţii", conchide Gustin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici