REPORTAJ - Tânăra care a returnat un portofel plin cu bani: "Aş înapoia şi o geantă, aşa am fost educată" - FOTO

Tânăra de etnie romă provenind dintr-o familie numeroasă şi foarte săracă şi care a înapoiat un portofel plin cu bani, găsit pe stradă, spune că numeroase persoane sau organizaţii impresionate de gestul său i-au sărit în ajutor şi că, dacă mâine ar găsi o geantă cu bani, la fel ar proceda.

3894 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Tânăra care a returnat un portofel plin cu bani: "Aş înapoia şi o geantă, aşa am fost educată" - FOTO

Loredana Neagu (Imagine: Ciprian Sterian/ Mediafax Foto)

Loredana Neagu, tânără de 20 de ani din comuna Berca, judeţul Buzău, care a găsit pe stradă un portofel cu 1.000 de lei, pe care l-a predat Poliţiei, spune că foarte multe persoane impresionate de gestul său i-au sărit în ajutor, oferindu-i bani, materiale de construcţii pentru a-şi ridica o casă sau haine pentru cei doi copii ai săi.

Ea spune că nu se aştepta la recompense când a înapoiat portofelul cu bani şi că oricând ar proceda la fel.

"Nu am făcut asta ca să ajung aici, să primesc o recompensă, aşa am fost educată, aşa ne-au educat, să nu spargem, să nu fărâmăm, să nu furăm, nu erau banii mei, nu era munca mea ca să-i iau. Dacă munceam cu sudoare pentru ei, era altceva. Părinţii ne-au dat o educaţie, iar eu am procedat în consecinţă. După ce am predat portofelul m-au sunat de la un post de radio, că îmi dau 10 milioane de lei vechi timp de 10 luni. Le mulţumesc foarte mult tuturor care mi-au sărit în ajutor. Primarul mi-a promis că îmi va da materiale de construcţii pentru casă, o societate de confecţii mi-a oferit un loc de muncă şi haine pentru copilaşi, am primit ajutoare şi de la un senator din Buzău.

Le mulţumesc, dar eu nu pot sta pe scaun să aştept să-mi aducă, trebuie să muncesc la sapă, la buruiană, ca să putem trăi. Tata are un credit la bancă, mai are de plătit cinci ani. Primarul l-a angajat, că altfel era vai şi amar. Dacă cineva îmi dă ceva, să-mi dea ce consideră, eu nu le pot cere să-mi aducă ceva anume”, a afirmat Loredana Neagu.

Ea a povestit şi despre momentele în care nu a avut cu ce îşi hrăni cei doi copii - o fetiţă de opt luni, Raisa Gabriela, şi un băieţel de trei ani, Darius Mădălin.

"Primarul e un om foarte bun, ne-a ajutat cu copiii când i-am avut bolnavi, mi-a dus mama la spital, m-a ajutat cu alimente, mă duceam la el şi îi ziceam că nu am ce le da să mănânce. Si zicea «hai pirando, că rezolvăm» şi-mi dădea mâncare", mai spune Loredana Neagu.

Tânăra, care a făcut doar patru clase, are şi un regret: că nu şi-a ascultat părinţii când a venit vorba despre viaţa sa, ajungând să aibă doi copii fără tată.

"Părinţii ne dau o educaţie, dacă-i ascultăm e bine. Din punct de vedere sentimental n-am ascultat de părinţi. Am copiii care nu au tată, nu sunt căsătorită", afirmă ea.

Loredana Neagu locuieşte într-o casă sărăcăcioasă, la marginea comunei Berca, pe un deal pe care cu greu poţi ajunge, pe o potecă îngustă şi plină de noroi.

Ea locuieşte alături de cei doi copii, de părinţi, de cei cinci fraţi ai săi, de cumnaţi şi nepoţi, în total 15 persoane. Casa, formată din două camere, este construită din resturi de materiale, iar curtea, neasfaltată ori pietruită, este plină de noroi. Pe gardul de lemn şubrezit şi nevăruit, mâncat de vreme, stau la uscat rufe ale copiilor familiei, dar şi aşternuturi cu care oamenii se protejează de frigul care se lasă peste noapte în casa în care bate vântul, unele ferestre neavând geamuri şi fiind acoperite cu folie de plastic.

Pe casa sărăcăcioasă se pot observa însă două antene parabolice, rudele Loredanei spunând că au televizoare pentru a putea vedea ce se întâmplă în ţară.

"Eu sunt parchetar, dar nu mai lucrez de ceva vreme. Am lucrat timp de trei ani la un patron în Buzău, iar când i-am cerut să îmi facă carte de muncă m-a dat afară. Eu am o fată la grădiniţă, care mi-a zis într-o zi că ceilalţi copii au laptop, iar din puţinul pe care-l aveam pus deoparte i-am luat şi ei laptop, să fie în rând cu lumea, să nu sufere că suntem sărmani. De câteva zile am şi internet, are viteză mică, de 1 MB, dar pentru ea e suficient. Noi aici trăim, e greu, dar nu furăm, nu dăm în cap la nimeni", spune, la rândul său, unul din cumnaţii Loredanei.

Deşi trăiesc în condiţii extrem de grele, rudele Loredanei Neagu sunt foarte primitoare, lăsând să le calce pragul tuturor celor care vor să le afle povestea.

Vineri, a mers să o cunoască pe tânără şi senatorul Damian Drăghici, de etnie romă, care a spus că un om ca Loredana trebuie să devină "un simbol al etniei".

"Am venit să o felicit, să o cunosc, a făcut ceva omenesc, dar în societatea în care trăim a devenit anormală normalitatea. Nu mă refer doar la faptul că este de etnie romă. Ea e un exemplu de moralitate, o dovadă că are nişte valori de bază. E important pentru noi, ca societate, să-i urmăm gestul. Am venit să văd cum e ea, cum sunt părinţii, să văd cu ce valori au educat-o. E un exemplu bun, un om cu sufletul curat. Contează nu doar educaţia şcolară, poţi avea un om educat şcolar, dar care să nu facă gestul făcut de această tânără din localitatea Berca, de a înapoia o sumă importantă de bani. Contează educaţia vieţii, cea civică, e mai importantă ca cea de la şcoală", a afirmat Damian Drăghici, care este şi candidat la PE.

El a spus că a discutat despre problemele financiare ale tinerei cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale a Romilor şi cu specialişti în domeniul asistenţei sociale, care vor veni la Berca şi vor încerca să o ajute, fiind luată în calcul înfiinţarea unei microferme de pe urma căreia familia Loredanei să poată trăi decent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici