REPORTAJ: Un singaporez de 63 de ani, student la Iaşi, ar putea fi cel mai bătrân absolvent de Medicină din lume - FOTO

Atomic Leow este din Singapore, are 63 de ani, e profesor, doctor în inginerie agricolă, şi a venit în România pentru a-şi împlini visul de a deveni medic. Acum e student în anul V la Medicină, la Iaşi, şi ar putea intra în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă absolvent de Medicină din lume.

3249 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Un singaporez de 63 de ani, student la Iaşi, ar putea fi cel mai bătrân absolvent de Medicină din lume - FOTO

Atomic Leow (Imagine: Catalin Hopulele)

E înalt, merge apăsat şi îşi poartă stetoscopul aproape în permanenţă într-o geantă sport negră.

Doctor în inginerie agricolă, cadru didactic şi cercetător la o politehnică din Singapore, Atomic Leow, în vârstă de 63 de ani, a venit în România pentru a-şi îndeplini visul de copil: să fie medic. Acum este student în anul al V-lea la Facultatea de Medicină Generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, iar în vara anului 2015 va termina facultatea.

După calculele lui, va deveni cel în vârstă absolvent de Medicină din lume. Şi-a pregătit deja momentul în care va intra în Cartea Recordurilor. Familia din Singapore şi Australia îl va vizita pentru prima dată în România, va înainte o cerere pentru a fi prezentă şi o comisie de la Guinness Book şi a început deja să lucreze la teza de licenţă pentru că, spune el, degeaba faci o facultate doar ca să treci cu nota 5.

"Cel mai în vârstă absolvent de Medicină este un malaezian de 62 de ani, iar eu voi avea, la absolvire, cu trei ani mai mult. Dar nu de asta m-am înscris la facultate. Un doctor care a ajunge să lucreze şi nu vrea să îi ajute pe cei săraci, care vrea doar să adune bani, va fi un doctor prost. Misiunea mea, de a face Medicină, este tocmai pentru a-i ajuta pe cei săraci, care nu au bani să se ajute singuri", spune bărbatul.

Singaporezul, care ştie doar câteva cuvinte în limba română, având cursurile de la facultate în limba engleză, spune că şi-a dorit toată viaţa să facă Medicină: "De mic copil, poate chiar de când m-am născut".

El are două fiice, ambele stabilite în Australia. Una dintre ele este medic, iar cealaltă este studentă tot la Medicină. Ginerele său este şi el doctor, fratele său la fel, iar nepoata sa este "cea mai bună studentă de medicină din Australia".

Atomic Leow crede că ghinionul l-a oprit în tinereţe să devină medic.

"În timpul examenului de treaptă de la finalul liceului (n.r. - echivalentul unui bacalaureat şi admitere la Facultatea de Medicină), pe care l-am dat în Australia, am fost foarte ghinionist. În timpul examinării am fost dus într-un centru greşit. M-am trezit într-o sală de 10.000 de studenţi, cu un singur rând pentru elevii asiatici, dar nu puteam să-mi găsesc locul care mi-a fost atribuit", povesteşte Atomic Leow, gesticulând energic.

A cerut ajutorul unuia dintre profesorii supraveghetori care l-a îndrumat către un loc ce nu corespundea însă cu foaia lui de examinare. "I-am spus că locul e greşit, dar mi-a spus să stau acolo că studentul nu a mai venit. După ce am terminat de citit subiectele mi-am dat seama că ele nu erau pentru asiatici, cu prima limbă engleză, ci pentru australienii cu prima limbă engleză." Aşa că s-a ridicat, a ieşit din sală, a căutat şi a găsit într-un final centrul de examinare în care fusese îndreptat. Doar că atunci când a ajuns acolo trecuse deja mai bine de jumătate din timpul destinat examenului şi nu a fost lăsat să stea mai mult.

"De ce nu am făcut Medicina? Pentru că am picat dezastruos examenul de limbă engleză. Toţi prietenii mei cu care am studiat atunci au ajuns doctori, mulţi dintre ei lucrează şi în America", povesteşte el.

Prin urmare, singaporezul nu a putut face altceva decât să se reprofileze. A ales agricultura, unde a putut să studieze toxicologia şi farmacologia. S-a apropiat cât de mult a putut de domeniul medicinei. Îmi spune că a absolvit "cum laude" şi că a primit o bursă pentru a urma studii doctorale la Universitatea La Trobe din Australia. A mers acolo, iar ca teză de doctorat a realizat o cercetare despre reacţiile adverse ale unui medicament, studiul său fiind acum "în toate bibliotecile universităţilor din lume".

A fost, pe rând, "lecturer" şi "senior lecturer" la Universitatea Politehnică "Ngee Ann" şi "principal lecturer" la Politehnica "Temesek", ambele din Singapore, unde a fost şi şeful Departamentului de Biotehnologie. În 2007 s-a hotărât că trebuie să îşi ducă la bun sfârşit visul său de a deveni medic. Atunci a aplicat la o universitate din Marea Britanie, care trimisese o echipă de specialişti pentru a organiza examene în Kuala Lumpur, capitala Malaysiei. S-a dus la examen, fiindcă în Singapore era deja prea în vârstă pentru a fi student.

"Am trecut printr-un interviu foarte riguros pentru universitatea britanică şi am fost norocos fiindcă am fost unul dintre puţinii admişi. Trei oameni de fapt au fost admişi, iar eu eram cel mai bătrân dintre ei. S-au mirat şi cei din comisie, nu ştiau să fi dat vreodată cineva, în Anglia, admiterea la ei la vârsta mea", povesteşte Atomic Leow.

Însă traiul în Anglia s-a dovedit mai scump decât şi-a făcut el socotelile în Singapore. Doar costurile la facultate ajungeau la 20.000 de lire sterline pe an şi după câteva luni a renunţat. Înainte să plece şi-a întrebat însă şi colegii şi profesorii unde ar putea să studieze Medicina cu taxe mai mici şi trai mai uşor. "Mi-au recomandat cu toţii România şi eu m-am hotărât să vin la «Grigore T. Popa». Am ales Iaşiul pentru că universitatea de aici este cea mai veche şi are cele mai bune legături", crede Atomic Leow.

Iar cu traiul din România nu i-a fost greu să se obişnuiască. A descoperit în români ceva ce, spune el, nu a găsit nici la francezi, nici la englezi şi nici la "multe alte popoare europene" pe care le-am vizitat - bunătatea şi răbdarea.

"Primii doi ani i-am petrecut ca să construiesc o relaţie cu colegii mei, să mă amestesc printre ei, să râd cu ei. Şi cred că am reuşit în 95% dintre cazuri. Nu îmi sunt ca nişte fii, ci ca nişte prieteni, mergem împreună, mâncăm împreună", spune Atomic Leow.

Singaporezul şi-a petrecut aproape cinci ani încheiaţi în Iaşi învăţând pentru examenele de la Medicină, despre care spune că îl ţin uneori treaz şi două nopţi la rând. Reuşeşte să plece acasă doar pe parcursul verii, pentru câteva luni, la soţia sa din Singapore, atunci când se întâlneşte şi cu fiicele sale care vin acasă din Australia. Nu a venit până acum nimeni să îl viziteze la Iaşi, deşi el ar vrea să îi aducă pe toţi. Aşteaptă însă momentul absolvirii, când va devenit oficial cel mai în vârstă student din lume care a reuşit să termine studiile la o facultate de Medicină.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici