Reproşul făcut de Lupaşcu lui Băsescu, apaludat de magistraţi

Afirmaţia judecătorului Dan Lupaşcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a susţinut că preşedintele Traian Băsescu nu ştie să prezideze şedinţa de Plen a Consiliului a stârnit aplauze în rândul magistraţilor, care urmăresc şedinţa Consiliului pe un ecran.

28 afișări
Imaginea articolului Reproşul făcut de Lupaşcu lui Băsescu, apaludat de magistraţi

Judecătorul Dan Lupaşcu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Lupaşcu i-a invocat articolele constituţionale care îi conferă dreptul preşedintelui de a se adresa în faţa instituţiilor statului.

"N-aţi căpătat îndemânarea de a conduce o şedinţă a CSM", a spus Lupaşcu, fost preşedinte al acestui Consiliul între 2005-2006.

Afirmaţia lui Lupaşcu a stârnit aplauze în rândul celor aproximativ 30 de magistraţi, prezenţi în Centrul de presă al CSM, de unde urmăreau pe un ecran şedinţa Consiliului, prezidată de Traian Băsescu, potrivit Constituţiei.

Judecătorul Lupaşcu a spus că se aştepta ca preşedintele să transmită un mesaj şi să se discute chestiujnile de pe ordinea de zi a şedinţei CSM.

"Nu vreau să vă supăraţi pe mine, dar suntem într-o situaţie gravă", a spus judecătorul, adăugând că în loc să ajute justiţia (preşedintele-n.r.), mai mult "o înfundă".

Şedinţa de joi a început cu un schimb de replici între preşeditentele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, şi preşedintele Traian Băsescu.

Un inspector CSM, Constanţa Cârste, i-a atras atenţia preşedintelului faţă de paza şi protecţia magistraţilor, şeful statului a spus că a reţinut problema ridicată.

Intervenţia Constanţei Cârste a fost vehement criticată de cei aproximativ 30 de magistraţi.

Băsescu a tot susţinut că magistraţii trebuie să-şi reia activitatea şi să înceteze protestul.

"Dă-ne frate, afară şi adu muncitori să judece", a fost reacţia unei judecătoare tinere, la apelul preşedintelui de a opri protestele.

Atunci când Băsescu a afirmat că situaţia finanaciară a sistemului s-a rezolvat, unul dintre magistraţi a răspuns: "Când s-au găsit soluţii?"

Băsescu a spus că el poate fi partenerul justiţiei, însă nu în contextul dat, căci judecătorii nu respectă legea.

"Nu sunt partenerul justiţiei în condiţiile în care justiţia nu respectă legea, în loc de a judeca, amână. În condiţiile astea nu pot fi partenerul dumneavostră. Dacă instanţele îşi reiau activitatea, pot fi partenerul dumneavoastră", a spus Băsescu.

Replica a stârnit rumoare în rândul magistraţilor, care au aclamat faptul că niciodată Băsescu nu a fost un partener al lor.

Discuţiile din şedinţa CSM nu au mai putut fi auzite, începând cu ora 10.40, întrucât sunetul a fost închis, iar judecătorii au calificat situiaţia drept un "sabotaj!".

Televiziunile au transmis în direct şedinţa CSM, iar magistraţii care urmăreau posturile îşi transmiteau mesaje cu cei aflaţi la Consiliu.

Judecători bucureşteni au afirmat s-au simţit joi, după mult timp, protejaţi din nou de Dan Lupaşcu, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, suspendat din funcţie pe perioada mandatului de membru al Consiliului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici