Video Schimb de replici Băsescu - Pivniceru la CSM

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a avut, joi, la şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii, un lung schimb de replici cu şeful statului, pe care l-a acuzat că dă semnale care pot fi catalogate drept interferenţe în justiţie.

1761 afișări

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs la începutul şedinţei CSM, după care le-a urat magistraţilor "succes şi o zi bună".

Mona Pivniceru a intervenit şi i-a cerut şefului statului să nu plece de la şedinţă, pentru a-i ajuta pe cei de la CSM în rezolvarea problemelor din justiţie. "Nu aveţi răbdare să discutaţi cu noi? Dacă prezidaţi această şedinţă, aveţi răbdare să ascultaţi punctul nostru de vedere (...) Aveţi măcar aparenţa că ne ascultaţi şi pe noi", i-a spus Pivniceru lui Băsescu, iar acesta a replicat: "Doamnă, păi vă ascult la televizor, când apăreţi la televizor mă uit la dumneavoastră ca la Dumnezeu".

Preşedintele AMR a spus că prin atitudinile şi declaraţiile sale, şeful statului dă semnale că intervine în actul de justiţie şi, în aceste condiţii, publicul se poate întreba dacă în România mai există independenţa justiţiei.

Mona Pivniceru a dat ca exemplu chiar declaraţiile preşedintelui făcute, marţi, la adresa procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Ea a spus că preşedintele Traian Băsescu a intervenit într-un proces faţă de una din părţile implicate, referindu-se la replicile date de şeful statului la adresa procurorului general.

Preşedintele AMR a mai spus că ieşirile preşedintelui şi ale altor oameni politici nu pot fi caracterizate prin respect faţă de situaţia magistraţilor, afirmând că tocmai şeful statului este cel care discreditează.

Pivniceru a arătat că statul nu îşi execută obligaţiile faţă de magistraţi, "preşedintele îi face corupţi, alţii, idioţi", şi că astfel nu poate exista normalitate în sistem.

Preşedintele Traian Băsescu a replicat că magistaţii trebuie să reia activitatea, iar legea pe teritoriul României trebuie respectată.

"S-a discutat la Cotroceni cu CSM, s-au găsit soluţii de finanţare a justiţiei odată cu rectificarea bugetară. Orice altă condiţionare nu e decât un fel de demonstraţie. Am mai spus, şi repet, independenţa justiţiei nu e independenţă faţă de lege", a spus Băsescu.

Pivniceru i-a vorbit lui Băsescu, la CSM, despre faptul că judecătorii au o activitate foarte grea, în condiţiile în care au foarte multe cazuri de judecat, într-o mare de prevederi legislative contradictorii. Ea i-a spus şefului statului că este dispusă să organizeze o simulare de proces, la care să participe Traian Băsescu, menţionând că astfel ar putea înţelege şi preşedintele cât de grea este activitatea de judecător. Replica preşedintelui a fost promptă: "V-aş condamna imediat, doamnă, dacă eu aş fi judecător", la care Pivniceru a răspuns că se referea la un proces civil.

"Şi structura dumneavoastră pledează pentru (aşa ceva-n.r.)... (...) Eu insist să preparăm o şedinţă de judecată, să vedeţi care e timpul sau volumul de muncă pe care îl desfăşoară un judecător, să intrăm în şedinţa de judecată şi să formulaţi o sentinţă. După acest periplu veţi avea reprezentarea, cel puţin minimală, a ceea ce înseamnă activitatea unui judecător", a adăugat Mona Pivniceru.

La ora 10.40, sonorizarea pe ecranele din centrul de presă de la CSM a fost întreruptă, ceea ce a provocat nemulţumire în rândul celor aproximativ 30 de magistraţi ce asistau de acolo la discuţiile dintre preşedintele Traian Băsescu şi membrii Consiliului privind problemele din justiţie.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România a declarat, înaintea şedinţei CSM, că preşedintele Traian Băsescu a intervenit în actul de justiţie atunci când l-a "smotocit" pe procurorul general al României cu privire la dosarele revoluţiei şi mineriadelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici