Românii şi-au petrecut Crăciunul în ţară. Care sunt destinaţiile preferate pentru Revelion

Peste jumătate dintre turiştii români au ales să îşi petreacă vacanţa de Crăciun în ţară, însă destinaţiile preferate pentru Revelion sunt pârtiile de schi din Austria, Italia, Bulgaria şi Franţa, iar câteva sute de familii au optat pentru croaziere de lux în Caraibe, Maldive, Dubai sau Thailanda.

1304 afișări
Imaginea articolului Românii şi-au petrecut Crăciunul în ţară. Care sunt destinaţiile preferate pentru Revelion

Românii şi-au petrecut Crăciunul în ţară. Care sunt destinaţiile preferate pentru Revelion (Imagine: Ovidiu Matiu/ Arhiva Mediafax Foto)

"Dacă vorbim de Crăciun, majoritatea celor care aleg să meargă în vacanţă îşi fac vacanţa în România, foarte puţini pleacă din ţară. Iar cei care pleacă aleg destinaţii de schi, Bulgaria şi Austria cel mai frecvent şi, evident, România. Gradul de ocupare a fost de peste 80% în perioada Crăciunului. Dacă vorbim însă de Revelion, România e plină, să zic aşa, poate nu 100%, dar aproape 100% este gradul de ocupare", a declarat miercuri pentru MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin.

El a arătat că, în perioada Revelionului, pleacă mult mai mulţi români în străinătate decât de Crăciun şi aleg să meargă la schi în Austria, Bulgaria, Italia şi Franţa, în special.

"De asemenea, este o tendinţă de mai mulţi ani de a se pleca în destinaţii mai calde, precum Thailanda, Maldive, Caraibe, mai ales că tarifele au scăzut pentru că şi biletele de avion sunt mai ieftine. Totodată, pe croaziere se constată o creştere şi datorită faptului că sunt oferte mai multe pe perioada vacanţei de iarnă", a adăugat Marin.

El a precizat că nu are încă o estimare a numărului de turişti care petrec sărbătorile de iarnă în afara ţării, dar a subliniat că, faţă de anii anteriori, mai puţini români au ales vacanţa de iarnă în capitalele europene, din cauza atentatelor.

Din acest motiv, românii au o tendinţă mai accentuată de a îşi petrece vacanţa în ţară, având în vedere şi evenimentele din Egipt şi Tunisia.

"Românii s-au reorientat, cel puţin pentru o perioadă, până când lucrurile reintră în normal. Există o oarecare retincenţă, dar după ce se trece de perioada critică, se va reintra în normal", a afirmat preşedintele ANAT.

La rândul lor, reprezentanţii agenţiei de turism online Paravion.ro spun că destinaţiile clasice de Crăciun, precum Laponia, Viena, Praga, Berlin şi staţiunile de ski din Bulgaria, au rămas în topul alegerilor turiştilor români, iar pentru Revelion au câştigat teren destinaţii calde precum Dubai, Punta Cana, Mauritius şi Insula Sal.

"În 2015 s-au concretizat tendinţele din ultimii ani în ceea ce priveşte preferinţele românilor pentru vacanţa de iarnă. De Crăciun, turiştii au căutat destinaţii cu zăpadă şi pieţe tradiţionale, iar de Revelion au dorit să evadeze în destinaţii călduroase sau cele care oferă oportunităţi de distracţie. Destinaţiile clasice de Crăciun au rămas în topul alegerilor turiştilor români, remarcându-se însă şi destinaţii noi, printre care Bethleem şi New York", a declarat Remus Vişan, managing director Paravion.

El a adăugat că, pentru Revelion au fost căutate şi locurile aflate în apropiere de casă, la un zbor de 2-3 ore distanţă, precum Madeira, Lisabona, Berlin, Amsterdam, Viena sau Atena.

De asemenea, croazierele în destinaţii exotice câştigă tot mai mult teren în ultimii ani, astfel că circa 300 de familii de români au mers în vacanţa de iarnă în Caraibe, Cuba, Australia sau Asia.

"În ceea ce priveşte durata, croazierele au fost de la 8 până la 19 zile, la un preţ mediu de 1.700 euro de persoană, la care se adaugă şi preţul biletului de avion. Numărul este în creştere de la an la an. Romanii s-au săturat de destinaţii la sol şi croaziera este în vogă acum şi au vrut să încerce ceva mai deosebit", a afirmat la rândul său Ioan Băşea, directorul general al Croaziere.net, agenţie care deţine o cotă de 80% pe acest segment.

Potrivit Edelweiss Travel, touroperator român specializat pe destinaţia Austria, principalele opţiuni ale românilor pentru sărbătorile de iarnă au fost România şi Austria, urmate de Bulgaria, Italia şi Franţa, ca destinaţii pentru sporturi de iarnă.

Şi reprezentanţii Edelweiss Travel au remarcat că românii au ales să petreacă, mai mult decât în anii precedenţi, vacanţa de iarnă în ţară, turismul de city-break în Europa occidentală consemnând o uşoară scădere, din cauza atentatelor de la Paris.

"Acceptând că Adventul face parte din sărbătorile de iarnă, Târgurile de Crăciun au reprezentat o atracţie şi în acest an pentru turiştii români. Viena rămâne o destinaţie de top pentru sărbătorile de iarnă, dar turiştii români au vizat şi alte târguri, precum Nuremberg, Praga, Munchen şi chiar Milano. Pe de altă parte, pentru Crăciun şi Revelion, destinaţiile din România sunt imbatabile", a precizat Florentin Mocanu, director general al Edelweiss Travel.

Din totalul pachetelor turistice vândute de touroperator pentru sărbătorile de iarnă, 52% dintre turiştii români au mers în vacanţă în ţară, 16% în Austria, 12% în Germania, 11% au optat pentru Bulgaria, iar alţi 4% au preferat destinaţii exotice.

"Ca tipuri de pachete turistice, Edelweiss Travel a avut cea mai mare cerere pentru Târgurile de Crăciun, urmate de pachete turistice tip City Break, sejururi de Crăciun cu obiceiuri, pachete turistice de Revelion, vacanţe de schi şi pachete turistice pentru destinaţii exotice", a subliniat touroperatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici