Romsilva: Avem 2,32 milioane ha de pădure certificate, una din cele mai mari suprafeţe din Europa

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva spune că 2,32 hectare din fondul forestier pe care îl administrează sunt certificate, fiind una dintre cele mai mari suprafeţe din Europa, iar certificarea atestă un management responsabil al pădurilor.

1274 afișări
Imaginea articolului Romsilva: Avem 2,32 milioane ha de pădure certificate, una din cele mai mari suprafeţe din Europa

Romsilva: Avem 2,32 milioane ha de pădure certificate, una din cele mai mari suprafeţe din Europa

Romsilva are în administrare fondul forestier de stat, care în 2014 era de 3,2 milioane de hectare, precum şi 1,08 milioane de hectare din fondul forestier privat, potrivit unui răspuns al regiei la solicitarea MEDIAFAX.

În 2005, Romsilva avea în administrare 4,23 de milioane de hectare care reprezentau pădurile proprietate publică a statului, dar în ultimii 10 ani a fost retrocedată o suprafaţă totală de un milion de hectare de pădure. Dacă în 2005 fuseseră retrocedate 2,15 milioane de hectare de pădure, în 2014 suprafaţa retrocedată a ajuns la 3,18 milioane de hectare.

Pe de altă parte, a crescut suprafaţa pădurilor private administrate de Romsilva, de la 585.468 de hectare în 2005.

Romsilva deţine certificat FSC (Forest Stewardship Council - Consiliul de Administrare Forestieră) pentru management forestier, în cadrul a 215 ocoale silvice (din 323) din subordinea a 28 de direcţii silvice (din 41), situate în diferite zone ale ţării, cu o suprafaţa totală certificată de aproximativ 2,32 milioane ha fond forestier proprietate publică a statului, se arată într-un comunicat al regiei.

Astfel, România este una din ţările cu cele mai mari suprafeţe de păduri certificate în Europa, potrivit Romsilva.

"Preocupările regiei în acest sens au fost iniţiate încă de la începutul anilor 2000, primul certificat fiind obţinut în anul 2002. În acelaşi an, Guvernul României a elaborat Hotărârea nr.1476, prin care sunt aprobate unele măsuri în vederea gospodăririi durabile a pădurilor, accentul fiind pus exact pe certificare. Din acel moment, regia a manifestat un interes crescând pentru activitatea de certificare a managementului forestier, suprafaţa certificată devenind din ce în ce mai mare", se arată în comunicatul citat.

Fiecare certificat emis are o perioadă de valabilitate de cinci ani, însă după emiterea sa au loc anual vizite de monitorizare a modului de respectare a cerinţelor presupuse de acordarea certificatului.

"Certificarea FSC reprezintă o garanţie a modului de gospodărire a pădurilor, care atestă promovarea unui management forestier responsabil din punct de vedere al mediului, benefic din punct de vedere social şi viabil economic. Acestea sunt cele trei laturi ale certificării forestiere, cu beneficii pentru toţi factorii interesaţi în ceea ce înseamnă luarea deciziei în cadrul operaţiunilor forestiere. Practic, luarea deciziilor în cadrul unităţilor de management certificate se face printr-un amplu proces de consultări publice ale factorilor interesaţi, astfel încât soluţia finală să ţină cont de punctele de vedere ale tuturor organizaţiilor care pot fi afectate într-un fel sau altul de activităţile forestiere", mai spun reprezentanţii Romsilva.

Totodată, se creează posibilitatea punerii la dispoziţia tuturor agenţilor economici interesaţi a unui volum de masă lemnoasă certificată, fiind asigurat astfel accesul pe piaţa produselor certificate. De avantajele certificării beneficiază, de asemenea, producătorii de materie primă certificată, comunităţile locale, angajaţii din sectorul forestier, organizaţiile neguvernamentale etc.

Majoritatea ţărilor din Europa, America sau Asia implementează un sistem de certificare (FSC sau PEFC), unele ţări având implementate chiar ambele sisteme de certificare pe aceleaşi suprafeţe.

La nivel mondial, suprafaţa certificată FSC este de aproximativ 183 milioane ha, în România sistemul FSC fiind singurul prezent la ora actuală.

Romsilva a recoltat anul trecut 9,07 milioane metri cubi de lemn, în scădere faţă de anii precedenţi când s-au recoltat peste 9,5 milioane de metri cubi sau chiar peste 9,7 milioane de metri cubi (în 2011).

În 2014, regia a efectuat lucrări de regenerare a pădurii pe o suprafaţă de 6.118 hectare, iar în primul semestru al acestui an, pe 4.563 de hectare. În 2011, s-au efectuat lucrări de regenerare pe o suprafaţă de 7.132 de hectare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici