Săndesc: Infecţiile intraspitaliceşti au ca posibilă cauză folosirea antibioticelor când nu e cazul

Infecţiile intraspitaliceşti, o mare problemă de sănătate publică peste tot în lume, apar mai ales la pacienţii cu imunitate scăzută şi în formele grave de boală, având ca posibilă cauză folosirea antibioticelor atunci când nu este cazul, a declarat, joi, secretarul de stat Dorel Săndesc.

245 afișări
Imaginea articolului Săndesc: Infecţiile intraspitaliceşti au ca posibilă cauză folosirea antibioticelor când nu e cazul

Dorel Săndesc, Ministerul Sănătăţii: Infecţiile intraspitaliceşti au ca posibilă cauză folosirea antibioticelor când nu e cazul (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"O posibilă cauză a infecţiilor cu germeni rezistenţi la antibiotic este aceea că, la nivel mondial, lumea foloseşte antibiotice, deşi nu este cazul. Un roşu în gât este tratat cu antibiotic, deşi nu este cazul", a mai spus secretatul de stat din Ministerul Sănătăţii, cu ocazia Congresului Naţional de Urologie ROMURO 2014.

La rândul său, academicianul Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a spus că incidenţa infecţiilor urinare este în creştere, acestea fiind cauzate, cel mai frecvent, de germeni rezistenţi la antibiotice. "De asemenea, a crescut şi numărul infecţiilor intraspitaliceşti nu numai în România, dar şi la nivel mondial", a subliniat şi Sinescu.

Cele mai recente cazuri de infecţii de acest fel au fost depistate la Bârlad, unde conducerea Spitalului de Urgenţă a decis reducerea cu câteva ore pe zi a programului de vizită pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea medicală, din cauza extinderii focarului de infecţie nosocomială provocat de bacteria clostridium difficile.

Focarul de infecţie nosocomială a fost confirmat în aprilie, numărul pacienţilor care au contractat bacteria ajungând, în prezent, la 17. Conducerea spitalului din Bârlad a afirmat că "este puţin probabil" să identifice sursa focarului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici