Scandal la porţile bisericii. Un sindicat susţine că agenţi de poliţie au fost închişi, noaptea, în biserici / Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol acuză conducerea Poliţiei Municipiului Constanţa că, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie ar fi închis câteva zeci de agenţi, singuri, în biserici, pentru prevenirea furturilor, după ce mai multe lăcaşuri de cult au fost sparte de hoţi. UPDATE Arhiepiscopia Tomisului, reacţie după situaţia poliţiştilor închişi în biserici: Aceştia erau liberi să intre şi să iasă din lăcaşurile de cult

8537 afișări
Imaginea articolului Scandal la porţile bisericii. Un sindicat susţine că agenţi de poliţie au fost închişi, noaptea, în biserici / Reacţia Arhiepiscopiei Tomisului

Scandal în Poliţia Constanţa, un sindicat susţine că agenţii au fost închişi, noaptea, în biserici (Imagine: Bogdan Stamatin / Mediafax Arhiva Foto)

UPDATE 12:00 Arhiepiscopia Tomisului susţine că poliţiştii despre care Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol susţinea că ar fi fost închişi, nopţile, singuri, în biserici, pentru a preveni furturile, "erau liberi să intre şi să iasă" din lăcaşurile de cult, transmite corespondentul MEDIAFAX. 

"Poliţiştii au solicitat parohiilor accesul pe timpul nopţii în respectivele lăcaşuri de cult, iar parohiile au răspuns pozitiv, facilitându-le accesul. Prin urmare, poliţiştii au fost liberi să intre şi să iasă în/din biserici, conform planului lor de acţiune. În niciun caz preoţii nu i-au încuiat în biserici pe poliţişti, cum eronat s-ar putea înţelege", se arată într-un comunicat transmis, joi, de Arhiepiscopia Tomisului.

Arhiepiscopia Tomisului adaugă că "nu comentează detalii legate de acţiunea în sine a poliţiştilor, aceasta fiind apanajul IPJ Constanţa".

Totodată, Arhiepiscopia Tomisului precizează că a decis să nu mai lase bani, peste noapte, în biserici.

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol acuza conducerea Poliţiei Municipiului Constanţa că, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, ar fi închis câteva zeci de agenţi, singuri, în biserici, pentru prevenirea furturilor, după ce mai multe lăcaşuri de cult au fost sparte de hoţi.

În această situaţie viaţa poliţiştilor ar fi fost pusă în pericol, susţine sindicatul, în timp ce IPJ Constanţa susţine că dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora.

Într-un comunicat de presă, Europol arată că două biserici din municipiul Constanţa au fost sparte de hoţi în ultima perioadă. „Şi de ce nu ar fi nişte ţinte ale hoţilor, din moment ce bisericile sunt, probabil, singurele instituţii care, în mod ciudat, nu trebuie să respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor - republicată, în sensul că nu îşi asigură bunurile cu agenţi de pază”, susţin reprezentanţii Europol.

Ei acuză că şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, comisarul şef Tudorel Dogaru, a compus un plan de acţiune, dispunând ca, în intervalul 22.00 - 07.00, agenţi de la toate secţiile de poliţie, atât de la ordine publică, cât şi de la investigaţii criminale, să fie repartizaţi câte unul în fiecare lăcaş de cult de pe raza municipiului Constanţa. „Vorbim de aproximativ 50 de lăcaşe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un poliţist. Doar el şi Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat nouă ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepţia Secţiei 2 Poliţie, unde colegii au sesizat reprezentanţii filialei Constanţa a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, şi unde au fost planificaţi câte doi poliţişti, la toate celelalte secţii, poliţiştii au fost carne de tun”, se precizează în comunicatul sindicatului.

Europol susţine că aceasta este situaţie în care viaţa a peste 30 de poliţişti a fost pusă în pericol, la nici o lună de la tragicul eveniment în care şeful Postului de Poliţie Vişeul de Jos a fost omorât, singur fiind în biroul său. „Este inadmisibil să planifici câte un poliţist în serviciu, să îl închizi într-o biserică, şi să aştepte ca hoţii să dea buzna peste el. Totuşi ne întrebăm ce ar fi făcut în situaţia în care ar fi intrat cinci persoane peste el, sau dacă i s-ar fi făcut rău pe perioada celor nouă ore, sau dacă ar fi fost luat prin surprindere de spărgători. Pentru toate aceste riscuri, comisarul şef Tudorel (Dogaru - n.r.), şeful Poliţiei Constanţa va trebui să răspundă în faţa conducerii IGPR şi a Corpului de Control al Ministrului, pentru că organizaţia noastră a sesizat cele două instituţii pentru nerespectarea legislaţiei privind programul de lucru, a modului de planificare în serviciu, dar şi a managementului defectuos”, se mai arată în comunicatul Europol.

Referitor la această situaţie, Poliţia Judeţeană Constanţa arată că în noaptea de 23 ianuarie, Poliţia Municipiului Constanţa a desfăşurat activităţi specifice pentru prevenirea şi combaterea furturilor, sens în care au fost angrenate efective cu atribuţii în domeniu. „Dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacţii prompte, proporţionale şi eficiente, în situaţia în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracţiunii de furt”, arată conducerea IPJ Constanţa. Aceasta spune că astfel de activităţi sunt organizate periodic, având ca principal criteriu situaţia operativă, fără a avea drept scop paza anumitor obiective.

De asemenea, şi Arhiepiscopia Tomisului a comentat situaţia, precizând că a decis să nu mai lase bani, peste noapte, în bisericile constănţene. „Urmare a situaţiei generate de spargerea a patru biserici din municipiul Constanţa de către autori încă necunoscuţi, Arhiepiscopia Tomisului a decis ca, de acum înainte, fiecare parohie să gestioneze valorile băneşti astfel încât să nu mai rămână sume de bani peste noapte în biserici. Aşadar, în fiecare zi, după încheierea activităţii bisericeşti, preoţii vor centraliza donaţiile făcute şi le vor depune în locuri sigure (conturi în bănci, seifuri etc.)”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici