Şcoala unde în urmă cu 3 luni s-a prăbuşit tavanul de rigips va fi DEMOLATĂ. Primarul Sectorului 5: Era un pericol pentru toată lumea / Pop: E o problemă cu primarul care a aprobat acea şcoală/ Unde vor fi mutaţi elevii

Două corpuri ale Şcolii Gimnaziale numărul 141 din Capitală, unde s-a prăbuşit tavanul, iar cinci elevi au rămas blocaţi, în luna mai, vor fi demolate, în urma unei decizii luate marţi de consilierii locali al Primăriei Sectorului 5.

1723 afișări
Imaginea articolului Şcoala unde în urmă cu 3 luni s-a prăbuşit tavanul de rigips va fi DEMOLATĂ. Primarul Sectorului 5: Era un pericol pentru toată lumea / Pop: E o problemă cu primarul care a aprobat acea şcoală/ Unde vor fi mutaţi elevii

Şcoala Gimnazială 141, unde s-a prăbuşit tavanul în urmă cu trei luni, va fi demolată

Primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a declarat că s-a luat decizia de demolare a şcolii 141, fiindcă era încadrată în gradul II de risc seismic şi nu mai putea fi renovată.

"S-a hotărât demolarea ei, pentru că indiferent de lucrările pe care am fi vrut să le efectuăm, ea nu ar fi fost niciodată încadrată într-o clasă de risc seismic acceptabil. Pe copii îi mutăm de la 141 la şcoala 127, unde se învaţă într-un singur schimb şi e un corp de clădire liber şi nu ar fi nicio problemă din punct de vedere al procesului de învăţământ. Ce ne-a siderat a fost tavanul prăbuşit. În niciuna dintre inspecţiile tehnice nu s-a discutat despre tavan. Erau mereu alte probleme, dar niciodată nu era tavanul. După ce am ce am constatat ce s-a întâmplat, am mai dărâmat tavane şi de la celelalte etaje, unul dintre ele s-a prăbuşit numai o treime, celelalte suprafeţe erau bine. Erau în alt corp tavane în pericol de prăbuşire, dar care au rezistat foarte bine în momentul când au vrut să le dea jos", a declarat Daniel Florea.

Edilul a solicitat unei echipe de specialişti în construcţii să facă o expertiză asupra clădirii Şcolii 141, din Sectorul 5 al Capitalei, care a fost construită în perioada interbelică. Rezultatul acestei analize i-a determinat pe Consilierii Locali ai Sectorului să decidă, marţi, demolarea clădirii.

"Expertiza spune că singura varianta viabilă pe termen lung şi care nu are dezavantaje ar fi demolarea. Altfel, ar trebui să cheltuim nişte bani an de an pentru a putea păstra clădirea într-un oarecare nivel de siguranţă, dar cu un risc seismic ridicat. Nu îşi asumă nimeni asta. Până la momentul la care vom finaliza demolarea, vom avea toate răspunsurile necesare pentru a vedea cum o vom reconstrui, care e soluţia tehnică. Probabil la sfârşitul lunii octombrie o să ştim exact şi cât costă demolarea, în cât timp putem reconstrui şi care va fi proiectul tehnic", a mai spus primarul.

Şi ministrul Educaţiei a reacţionat cu privire la situaţia şcolii 141 din Capitală. Liviu Pop a explicat că "este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală. Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire? Soluţia pentru elevii şcolii 141 va fi găsită până la sfârşitul lunii împreună cu ISMB".

Ulterior, ministrul Educaţiei, a revenit şi a spus că "nicio şcoală nu poate fi demolată fără acordul Ministerului Educaţiei".

Anterior, reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 au afirmat, pentru Mediafax, că în şedinţa de marţi s-a aprobat demolarea corpurilor A şi B ale instituţiei de învăţământ. Sursele citate nu au precizat când anume va începe demolarea clădirilor.

Conform deciziei de marţi, după ce vor fi demolate cele două corpuri de clădire, va fi construit un imobil nou ce va fi şcoală gimnazială.

În cadrul Raportului de specialitate se precizează că, în 9 august, conducerea şcolii a prezentat Primăriei Sectorului 5 expertiza tehnică.

Concluziile studiului arată că: „În urma analizei făcute pentru ridicarea gradului de protecţie seismică a clădirilor, sunt necesare măsuri de consolidare. (...) Propunerea alegerea variantei desfiinţării construcţiilor existente şi înlocuirea cu clădiri noi, moderne care pot asigura un nivel de siguranţă structural şi funcţionalitate conform cerinţelor normelor actuale. Executarea unor clădiri noi permite şi sporirea spaţiului de învăţământ prin schimbarea regimului de înălţime”.

Şcoala Gimnazială numărul 141 este situată în Strada Amurgului numărul 35, din Sectorul 5, şi se află în administrarea Consiliului Local sector 5. Aici învaţă aproximativ 400 de elevi. 

În luna mai, un tavan din beton al şcolii s-a prăbuşit, iar cinci elevi au rămas blocaţi în sala de curs, dar niciunul nu a fost rănit.

„Vorbim de un tavan din rigips şi niciun elev nu a fost rănit, ei fiind în «Şcoala Altfel». Acest corp de clădire este supus reabilitării în perioada imediat următoare, există o decizie în acest sens. Primăria Sectorului 5 îşi va duce la îndeplinire toate obligaţiile pentru ca acest corp de clădire să fie reabilitat”, afirma la acel moment, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marina Manea.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar explicau atunci că situaţia şcolii era cunoscută.

Aceasta nu este singura unitate de învăţământ din Sectorul 5 care se află într-o stare avansată de degradare. Primăria a cerut expertize similare şi în cazul altor şase şcoli, iar rezultatele preliminare indică probleme serioase şi în cazul acestora. Totuşi, administraţia locală a decis să nu publice decât concluziile finale ale experţilor, care ar trebui să fie formulate înainte de începerea anului şcolar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici