Se pregătesc de scenariul roşu în şcolile din România. Sindicat: „Se vor închide, iar cursurile vor avea loc în mediul online”

  • Numărul mare de îmbolnăviri cu Covid-19 şi apariţia izolată a cazurilor în şcoli pune în gardă Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI)
  • După prima săptămână de la reînceperea cursurilor, situaţia dotărilor pentru predare online este nesatisfăcătoare
  • O clasă de la Liceul Gheorghe Şincai din Capitală a fost închisă şi o alta din Galaţi, după ce câte un elev din aceste clase au fost confirmaţi cu coronavirus în prima săptămână de şcoală
21701 afișări
Imaginea articolului Se pregătesc de scenariul roşu în şcolile din România. Sindicat: „Se vor închide, iar cursurile vor avea loc în mediul online”

Sindicatele se pregătesc de scenariul roşu în şcolile din România: „Se vor închide, iar cursurile vor avea loc în mediul online”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere instituţiilor statului să doteze şcolile cu infrastructură pentru cursuri online şi avertizează că sistemul de învăţământ riscă să se blocheze.

FSLI susţine că explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România reprezintă o situaţie pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze.

„Şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online. Din păcate, însă nici la această oră, după prima săptămână din noul an şcolar, unităţile de învăţământ nu au fost dotate cu infrastructura necesară: lipsesc din multe localităţi tabletele pentru elevi şi cadre didactice, precum şi conexiunea la internet a şcolilor”, susţin reprezentanţii FSLI.

Potrivit acestora, cursurile nu pot avea loc, iar elevilor li se încalcă un drept fundamental, acela de a beneficia de acces la educaţie.

FSLI consideră că în absenţa unui program naţional guvernamental, prin care să se asigure echipamente elevilor şi cadrelor didactice, sute de mii de elevi nu vor avea posibilitatea să participe la şcoala online.

„Speranţa că autorităţile locale vor asigura aceste echipamente este deşartă, pentru că puţine sunt cele care au fondurile necesare, iar varianta ca unităţile de învăţământ să facă proiecte, prin care să achiziţioneze echipamente, este şi ea utopică”, au mai spus sindicaliştii din educaţie.

Aceştia atrag atenţia şi asupra faptului că în alte ţări, precum Germania, cursurile au fost reluate în condiţii bune, datorită aplicării unui sistem de testare COVID-19 la nivelul unităţilor de învăţământ, iar în acest fel au fost depistate cazurile de persoane bolnave şi izolate de restul populaţiei şcolare.

„Guvernul României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerul Sănătăţii trebuie să se implice pentru a remedia lacunele legislative în ceea ce priveşte protecţia copiilor şi a angajaţilor care au diferite afecţiuni şi care îi pot transforma în victime ale noului coronavirus”, au mai spus reprezentanţii FSLI.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, declară că, din păcate, a anticipat acest scenariu pesimist.

„Multe dintre unităţile de învăţământ devin bombe epidemiologice, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba, deşi au avut luni bune la dispoziţie în care să aplice un plan bine pus la punct de măsuri prin care să fie protejaţi atât elevii, cât şi angajaţii din sistem”, a spus Hăncescu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici