Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut luni seara de poliţiştii care îl filau/ Foşti colegi de Parlament din Comisia SRI, despre ultima întâlnire la care a participat Ghiţă

Sebastian Ghiţă, fost deputat, era filat încă de săptămâna trecută de poliţiştii DOS, luni seara fiind pierdut de cei care îl urmăreau pe DN1, în timp ce se îndrepta către casă de la un eveniment al SRI, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

40886 afișări
Imaginea articolului Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut luni seara de poliţiştii care îl filau/ Foşti colegi de Parlament din Comisia SRI, despre ultima întâlnire la care a participat Ghiţă

Sebastian Ghiţă ar fi fost pierdut luni seara de poliţiştii care îl filau

Surse apropiate anchetei au declarat pentru MEDIAFAX că Sebastian Ghiţă ar fi fost filat de poliţiştii Direcţiei pentru Operaţiuni Speciale (DOS) încă de săptămâna trecută, la cererea procurorilor. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuinţa sa din Ploieşti, după ce maşina lui ar fi dispărut din raza vizuală a poliţiştilor.

Sursele citate susţin că poliţiştii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h şi ca un alt autoturism i-ar fi blocat pe poliţişti. Ulterior, maşina în care se afla Sebastian Ghiţă a fost găsită la locuinţa sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele MEDIAFAX.

Poliţiştii ar fi anunţat procurorul că Sebastian Ghiţă nu e de găsit la o zi distanţa, marţi, în jurul orei 16.00, susţin aceleaşi surse.

Până la ora transmiterii ştirii, reprezentanţii Poliţiei Române nu au făcut nicio precizare referitoare la acest subiect.

Deputatul PNL Cezar Preda, fost membru al Comisiei de control a SRI a declarat joi că Sebastian Ghiţă a fost prezent la o întâlnire organizată de SRI, la care au participat foştii membri ai comisiei, afirmând că acesta a fost "foarte volubil, colegial, colocvial".

"Nu a fost o recepţie. Preşedintele comisiei ne-a sunat, ne-a informat că la sfârşitul mandatului nostru de parlamentari vom avea o întâlnire cu conducerea SRI, pentru a face aşa cum se face bilianţul şi modul în care până la urmă se concretizează colaborarea noastră. Eu m-am conformat, la ora şapte seara m-am dus la locul prevăzut. Acolo erau toţi cei nouă membri ai Comsiei (pentru controlul-n.r.) SRI. (…) A fost şi domnul Sebastian Ghiţă. Am fost în aceeaşi încăpere", a declarat deputatul Preda, la Parlament, întrebat dacă şi fostul deputat Sebastian Ghiţă a participat la "recepţia" organizată de SRI.

Cezar Preda a afirmat că toţi foştii membri ai comisiei au plecat aproape în acelaşi timp de la întâlnire.

"Am plecat aproape toţi o dată. Nu au existat alte discuţii decât discuţiile formale între noi, pe fotolii stăteam de vorbă şi vorbeam unul cu celălalt", a spus Cezar Preda.

Cezar Preda a afirmat că nu a avut loc o discuţie privată între Sebastian Ghiţă şi directorul SRI Eduard Hellving, precizând că întâlnirea a avut loc într-o vilă de protocol.

Întrebat dacă Sebastian Ghiţă i s-a părut schimbat, Cezar Preda a spus că acesta era "foarte volubil, colegial, colocvial".

"Nici nu m-am gândit vreodată că se poate ajunge în situaţia asta în care eu trebuie să mă gândesc acum care era starea de spirit a domnului Ghiţă, care a plecat", a spus Cezar Preda.

Întrebat dacă este de părere că SRI ar trebuie să dea explicaţii în cazul Ghiţă, Cezar Preda a afirmat că legea spune clar cine are atribuţii.

"Legea spune clar cine are atribuţii pe care trebuie să le respecte. Nu fiecare autoritate cu care s-a întâlnit domnul deputat trebuie să dea socoteală. Dacă va fi întrebată de cei care cercetează cazul, e de presupuns că fiecare instituţie a României este obligată să dea răspunsuri. Dar trebuie ca cei care se ocupă, dacă domnul Ghiţă ajunge să şi fie în atenţia unor autorităţi care şi întreabă", a conchis deputatul PNL Cezar Preda, membru al fostei Comisii parlamentare de control a SRI.

Şi fostul preşedinte al Comisiei de control a SRI Georgian Pop, a confirmat, joi, că fostul deputat Sebastian Ghiţă a participat, luni, la întâlnirea de final de mandat dintre membrii comisiei şi conducerea SRI, el precizând că nu s-a discutat despre dosarul său sau despre situaţia sa juridică.

"A fost o întâlnire tradiţională, la final de mandat – luni s-a încheiat mandatul Comisiei parlamentare de control al activităţii SRI – era tradiţia să se întâlnească membrii Comisiei cu conducerea SRI", a spus Georgian Pop.

El a arătat că a fost o întrevedere formală, care nu a durat mult.

"A fost o chestiune formală, scurtă, am stat, ne-am strâns mâna la final de an. Eu personal am vrut să le mulţumesc tuturor membrilor Comisiei, mai ales că doar trei dintre noi suntem parlamentari în continuare. Subiectul, într-adevăr, văd că e de «breaking news», dar nu are vreo legătură cu această întâlnire", a adăugat deputatul PSD Georgian Pop.

El a reiterat principiul potrivit căruia, atât timp cât exsită o anchetă a procurorilor pe un caz, rolul Parlamenului şi al politicienilor este de a nu comenta şi de a lăsa procurorii să acţioneze.

Întrebat dacă s-a discutat despre dosarul sau situaţia juridică a lui Sebastian Ghiţă, Georgian Popa răspuns: "A fost întâlnire de final de an şi de mandat, discuţii generale, colocviale, nu s-a discutat nimic de astfel de lucruri".

El a arătat că la întâlnire a participat membrii Biroul executiv al Serviciului, respectiv directorul, prim-adjunctul, directorii adjuncţi, secretarul general, precum şi toţi membrii comisiei.

Întrebat dacă se prefigurează un nou caz "Omar Hayssam", deputatul PSD a răspuns: "Nu pot să evaluez".

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a informat, joi dimineaţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Sebastian Ghiţă este de negăsit, încălcând prevederile ordonanţei prin care s-a dispus măsura controlului judiciar. Procurorii iau în calcul să ceară arestarea acestuia, potrivit unor surse.

“Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Sebastian Ghiţă a încălcat prevederile ordonanţei prin care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Nu s-a prezentat la citarea organelor de urmărire penală” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova

Potrivit sursei citate, în baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA Ploieşti, poliţiştii l-au căutat pe omul de afaceri însă nu l-au găsit.

“Nu este dat în urmărire naţională. Vorbim de un mandate de aducere emis de procurori, act procedural care nu face obiectul activităţii de dare în urmărire”, a mai precizat Marian Popescu

Potrivit legii, în baza mandatului de aducere a fost căutat la domiciliu şi la alte adrese declarate de fostul deputat ca fiind frecventate. Poliţiştii nu l-au găsit astfel că au întocmit procese verbale în acest sens, prin care au informat parchetul şi instanţa. Pe baza acestor acte, procurorii DNA vor putea solicita un mandat de arestare în lipsă, iar în cazul în care acesta va fi emis, poliţiştii vor merge din nou la domiciliul lui Ghiţă. Dacă fostul parlamentar nu va fi găsit, va fi dat în urmărire naţională. Potrivit unor surse judiciare, procurorii iau în calcul să ceară arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiţă.

Fostul deputat a fost citat miercuri, la ora 12, de procurorii DNA Ploieşti, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiţă nu s-a prezentat, în fata procurorilor ajungând doar avocaţii săi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici