Video Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie. Lazăr: Ministerul Public are toate resursele necesare/ OUG a fost publicată în Monitorul Oficial | VIDEO

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că Ministerul Public deţine toate resursele necesare pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, subliniind că actul normativ este unul în vigoare întrucât a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

3221 afișări

„Este un act normativ care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, prin urmare este un act normativ în vigoare. Ministerul Public are asigurate toate resursele necesare pentru operaţionalizarea noii secţii”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a anunţat ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public.

"Guvernul a adoptat astăzi (miercuri, n.r.) OUG privind unele măsuri pentru operaţionalizarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie", a anunţat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a precizat că a considerat necesară o ordonanţă de urgenţă privind operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor pentru că din 23 iulie au intrat în vigoare modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi refedindu-se şi la înfiinţarea acestei secţii, care trebuie operaţionalizată în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii.

"Mai e scurt timp şi la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. S-ar crea aşadar un blocaj pentru că, pe de o parte, DNA îşi pierde competenţa cu privire la faptele posibile, iar secţia nu a devenit operaţională. Şi atunci OUG adoptată aduce elementele de noutate: În lege se prevede că legea funcţionează cu până la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabileşte că sunt până la 15, dacă-s 8, 10 etc. S-a prevăzut în mod expres faptul că Secţia va funcţiona cu 15 procurori. (...) Comisia poate funcţiona chiar şi în trei", a completat Tudorel Toader.

OUG privind Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, publicată în Monitorul Oficial

Ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Potrivit ministrului Justiţiei, dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta, astfel, la Ministerul Public.

În OUG se arată că lipsa acestui normativ „ar afecta în mod grav procedurile judiciare în cauzele ce intră în competenţa secţiei şi ar putea crea un blocaj instituţional”.

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanţa de urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Acesta a precizat că actul normativ este necesar pentru că din 23 iulie au intrat în vigoare modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, una dintre prevederi referindu-se şi la înfiinţarea acestei secţii, care trebuie operaţionalizată în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii.

„Mai e scurt timp şi la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. S-ar crea aşadar un blocaj pentru că, pe de o parte, DNA îşi pierde competenţa cu privire la faptele posibile, iar secţia nu a devenit operaţională. Şi atunci OUG adoptată aduce elementele de noutate: În lege se prevede că legea funcţionează cu până la 15 procurori. Cineva ar putea spune, cine stabileşte că sunt până la 15, dacă-s 8, 10 etc. S-a prevăzut în mod expres faptul că Secţia va funcţiona cu 15 procurori. (...) Comisia poate funcţiona chiar şi în trei", a completat Tudorel Toader.

Ministrul a anunţat că procurorii interesaţi să-şi desfăşoare activitatea în această secţie au un termen la dispoziţie pentru depunerea candidaturilor care se depun la direcţia de resurse umane de la CSM. "Direcţia verifică dosarele, le transmite la comisia formată din patru membri CSM, care organizează un interviu, urmăreşte îndeplinirea unor criterii legale, a competenţelor manageriale pentru cei care îşi doresc funcţia de procuror sau procuror-şef al secţiei şi stabileşte care sunt câştigătorii, care sunt cei mai bine plasaţi pentru funcţia de execuţie şi pentru celelalte funcţii", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul a declarat că, din momentul în care OUG este publicată în Monitorul Oficial, procurorul general are un termen pentru a asigura desfăşurarea activităţii acestei Secţii, adică spaţiile necesare, personalul auxiliar, de specialitate, aparatura şi toate cele necesare.

Toader a mai spus că nu se suplimentează schema de personal, cei 15 procurori fiind selectaţi din sistem, dintre cei actuali.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că dosarele de la DNA în care sunt investigaţi magistraţi se vor muta la Ministerul Public. La DNA sunt aproximativ 300 de dosare în care sunt investigaţi magistraţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici