Şeful ANRSC vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare: "Şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi e o încălcare a Constituţiei

Preşedintele ANRSC, Doru Ciocan, vrea să fie interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că "şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri.

13365 afișări
Imaginea articolului Şeful ANRSC vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare: "Şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi e o încălcare a Constituţiei

Şeful ANRSC vrea să interzică închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare: "Şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi e o încălcare a Constituţiei (Imagine: Shutterstock)

Ideea introducerii unei contribuţii obligatorii pentru căldura furnizată "prin pereţi" de apartamentul vecin a fost lansată şi în 2003, de un consilier al ministrului de atunci al Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă (PSD), consilier demis din funcţie în urma scandalului rezultat.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a declarat că se pune problema interzicerii închiderii repartitoarelor şi că va fi făcut "un studiu" pentru a se stabili "modul în care se asigură încălzirea în apartamente", iar ulterior, în funcţie de rezultate, ar putea fi modificată legislaţia în vigoare, inclusiv în sensul obligării proprietarilor să menţină un anumit nivel al temperaturii în locuinţe.

Întrebat care sunt raţiunile acestei intenţii, Ciocan a spus: "Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor".

Articolul din legea fundamentală la care face referire şeful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privată, care "obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului".

Solicitat să spună dacă prin interdicţia pe care o doreşte nu se încalcă tocmai dreptul de proprietate privată, Ciocan a fost vehement: "Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau şapte copii. De ce să se îmbolnăvească copiii de la mucegai? Că ţine caloriferul închis?".

Argumentul lui Ciocan legat de sănătatea clădirilor pleacă de la starea "blocurilor lui Ceauşescu". "Blocurile lui Ceauşescu, ştiţi cum le-a făcut...Trebuie să le păstrăm", a spus el.

Întrebat, în eventualitatea că interdicţia va fi literă de lege, dacă vor trebui să ţină caloriferul deschis cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în concediu, de pildă, preşedintele ANRSC a răspuns: "Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!".

Doru Ciocan nu a putut să ofere detalii despre cum s-ar putea aplica prevederea pe care şi-o doreşte, respectiv cine şi cum va controla dacă toţi locatarii ţin repartitoarele "pe plus". Cert este că intenţia sa face obiectul unui studiu. "O să vedem. Facem un studiu", a răspuns el.

Potrivit şefului ANRSC, în legătură cu subiectul închiderii caloriferelor "sunt plângeri şi de o parte, şi de alta". Aşadar, perspectiva interdicţiei de a închide caloriferul îi revoltă pe cei care consideră că e dreptul lor să-şi regleze cum doresc nivelul de căldură din apartament, câtă vreme chiar acesta este rolul repartitorului.

În privinţa situaţiei ipotetice ca un locatar să aibă nevoie, din motive medicale, de o anumită temperatură în apartament, fie aceasta scăzută sau ridicată, Ciocan este de părere că "nu poţi să mulţumeşti pe toată lumea". "Ştiţi vorba aia: omul are cinci degete la o mână şi nu sunt la fel", a mai spus el.

Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Instituţia are ca scop reglementarea şi monitorizarea la nivel central a activităţilor din domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aflate în atribuţiile sale.

Doru Ciocan conduce ANRSC din mai 2012, el fiind anterior consilier judeţean în Bistriţa-Năsăud.

În 2003, în contextul debranşărilor masive de la sistemul centralizat de încălzire şi al eforturilor Guvernului PSD de a proteja RADET, Corneliu Stelniceanu, consilier în Ministerul Administraţiei Publice, declara agenţiei MEDIAFAX că locatarii care îşi vor monta centrale termice vor fi obligaţi să achite, începînd cu iarna viitoare, o parte din cheltuielile pentru încălzire suportate de proprietarii apartamentelor nedebranşate.

El motiva ideea prin faptul că locuinţele debranşate de la sistemul centralizat de încălzire beneficiază de o temperatură minimă de circa 15 grade Celsius - asigurată atît de conductele de tranzit cu apă caldă care fac legătura cu apartamentele conectate la acest sistem, cît şi de căldura ambientală provenită de locuinţele vecine,  deşi temperatura exterioară este de 0 grade.

Consilierul a fost demis din funcţie după această declaraţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici