Şeful Clinicii de chirurgie Fundeni: Câştig între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună, nu aş putea pleca

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni, prof. dr. Irinel Popescu, a declarat că el câştigă între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună şi că nu ar putea pleca niciodată de la locul de muncă actual.

1056 afișări
Imaginea articolului Şeful Clinicii de chirurgie Fundeni: Câştig între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună, nu aş putea pleca

Şeful Clinicii de chirurgie Fundeni: Câştig între 1.000 şi 2.000 de euro pe lună, nu aş putea pleca

Întrebat  în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, cât câştigă pe lună, Popescu a răspuns că "undeva între 1.000 şi 2.000 de euro, ca echivalent".

Referitor la posibilitatea de a pleca să lucreze în străinătate, pentru un salariu mult mai mare, el a spus că nu ar putea "funcţiona" în afara Spitalului Fundeni. "Nu m-aş putea integra în niciun alt colectiv", a adăugat el, subliniind că, dată fiind vârsta pe care a împlinit-o (60 de ani - n.r.), nu va mai primi oferte pentru a munci străinătate.

În contextul salariilor relativ mici din sistemul sanitar românesc, în emisiune a fost abordat şi subiectul plăţilor informale - bani sau "atenţii".

Profesorul Irinel Popescu a ţinut să sublinieze că ideea de a condiţiona actul medical este absolut condamnabilă, precizând pe de altă parte că plăţi informale există şi în state avansate.

"Franţa a făcut chiar public lucrul ăsta", a adăugat el, în opinia căruia există o tendinţă ca această categorie de plăţi să se ducă spre ţări în care "nu ne-am fi aşteptat să existe plăţi informale".

Şeful Clinicii de chirurgie şi transplant hepatic Fundeni a mai spus, legat de acelaşi subiect, că sunt şi câteva ţări care "scapă" de plăţile informale, cum ar fi "Statele Unite şi, probabil, Germania".

"Cu cât sistemul este mai organizat, cu cât ţara este mai bogată şi mai puternică din punct de vedere economic, găseşte mecanisme să plătească actorii sistemului sanitar la nivelul la care aceştia să nu apeleze la plăţi informale", a explicat prof. Irinel Popescu.

Discuţiile au atins apoi cazul particular al personalului care ajută la prelevarea organelor în programul de transplant autohton, despre care Popescu a confirmat că nu are "varianta" plăţilor informale.

Prof. Irinel Popescu a explicat că, pentru ca aceştia să fie plătiţi mai bine, nu este vorba despre "a transfera o parte din banii actuali, ci de a mări bugetul alocat programului de transplant".

"Pe termen lung, societatea românească recuperează aceştia bani, de pe urma vieţilor salvate, a sănătăţii redate unor astfel de bolnavi care se reîntorc în câmpul muncii, produc şi plătesc taxe", a conchis Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici