Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, suspectaţi de abuz în serviciu

Şeful IPJ Botoşani, Cristian Augustin Cucoreanu, şi şeful Serviciului Resurse Umane, Andrian Osolinschi, sunt suspectaţi de Serviciul Teritorial Suceava al DNA de abuz în serviciu, în acest dosar fiind făcute, marţi dimineaţă, mai multe percheziţii în sediul IPJ Botoşani.

505 afișări
Imaginea articolului Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, suspectaţi de abuz în serviciu

Şeful IPJ Botoşani şi şeful Serviciului Resurse Umane, suspectaţi de abuz în serviciu (Imagine: Shutterstock)

Potrivit procurorului şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, cei doi sunt suspectaţi de abuz în serviciu în cazul numirii unui poliţist într-o funcţie superioară, iar cercetările se extind şi în legătură cu alte cazuri.

Potrivit primelor cercetări ale procurorilor anticorupţie, Cristian Cucoreanu, în calitate de şef al Inspectoratului de poliţie Judeţean Botoşani, în virtutea funcţiei deţinute şi ca urmare a înţelegerii avute cu şeful serviciului Resurse Umane din IPJ Botoşani, comisar şef Osolinschi Andrian, de a numi într-o funcţie superioară pe inspectorul principal Cristian Cezar Şuhan, a emis în 29 decembrie 2014, contrar regulamentelor şi ordinelor ce reglementează activitatea de personal în cadrul MAI, o dispoziţie de numire în funcţie ce conţinea aspecte nereale referitoare la constituirea comisiei de identificare a personalului pretabil a ocupa o funcţie vacantă.

Numindu-l în această manieră pe inspectorul principal Cristian Şuhan în funcţia superioară de specialist I, comisarul şef Cristian Cucoreanu a încălcat astfel atribuţiile de serviciu, susţin procurorii DNA, care menţionează că acţiunile lui Cucoreanu au dus, pe de o parte, la obţinerea unui folos necuvenit în beneficiul ofiţerului Şuhan, lucrător de poliţie în cadrul IPJ Botoşani, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, prin numirea în funcţia superioară, şi remunerarea ilegală a acestuia, iar pe de altă parte la producerea unui prejudiciu moral ofiţerilor de poliţie ce îndeplineau condiţiile de accedere pe funcţia superioară, necesară dealtfel, ocupării gradului profesional de comisar şef de poliţie.

Şeful Serviciului Resurse Umane, Andrian Osolinschi, este suspectat că, în virtutea funcţiei deţinute, fără a respecta dispoziţiile legale pe linie de resurse umane ce reglementează activitatea de personal în cadrul MAI şi ca urmare a înţelegerii avute cu şeful inspectoratului comisar şef Cucoreanu, de numire într-o funcţie superioară a inspectorului principal Şuhan, a confirmat cu bună ştiinţă, în condiţii ilegale dispoziţia şefului IPJ Botoşani din 29 decembrie 2014 ce conţinea aspecte nereale, referitoare la constituirea comisiei de identificare a personalului pretabil a ocupa o funcţie vacantă, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu.

Procurorii menţionează că în acest caz nu a fost asigurată publicitatea postului, deşi structura de resurse umane era obligată în acest sens, nu a fost constituită comisia pentru ocuparea postului vacant, nu au fost selectate cadrele de poliţie care corespund cerinţelor postului vacant şi nu a avut loc interviul pe subiecte profesionale.

Cei doi suspecţi se află la sediul DNA Suceava pentru audieri.

DNA - Serviciul Teritorial Suceava a desfăşurat, marţi, percheziţii şi ridicări de documente la sediul Poliţiei Judeţene Botoşani, acţiunea vizând comiterea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie privind îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu în legătură cu organizarea de concursuri privind promovarea în funcţii de execuţie şi de conducere la nivelul unor servicii din cadrul IPJ Botoşani, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul Cazier şi Evidenţă Operativă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici