Şeful Vămii Albiţa: Percheziţiile au avut loc doar în birourile poliţiştilor de frontieră

Şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu, susţine că descinderile de luni dimineaţă au vizat doar activitatea poliţiştilor de frontieră, fiind percheziţionate doar birourile din pavilionul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui.

118 afișări
Imaginea articolului Şeful Vămii Albiţa: Percheziţiile au avut loc doar în birourile poliţiştilor de frontieră

Şeful Vămii Albiţa: Percheziţiile au avut loc doar în birourile poliţiştilor de frontieră (Imagine: Tibi Bujdei/Arhiva Mediafax Foto)

"Nu ştiu absolut nimic despre descinderile făcute în această dimineaţă deoarece totul a fost la Poliţia de Frontieră. Descinderile au avut loc în pavilionul IJPF unde se află birourile poliţiştilor de frontieră. De la noi niciun lucrător vamal nu a fost întrebat absolut nimic", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX şeful Vămii Albiţa, Emil Bordeianu.

Activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, a fost blocată, luni dimineaţă, la ora 6.00, în urma unor percheziţii şi descinderi de care au fost vizaţi vameşi şi poliţişti de frontieră suspectaţi de luare de mită şi trafic de ţigări.

La ora 8.00, a fost reluat traficul la intrarea în ţară, din Republica Moldova, după care a fost reluată circulaţia şi pe sensul de ieşire din ţară, dar doar pentru autoturisme. În jurul orei 9.30 a fost permisă ieşirea din ţară şi pentru autovehiculele de tonaj greu, la acea oră în vamă aflându-se zece tir-uri care aşteptau să iasă din ţară.

Conform unor surse judiciare, vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Fontierei Albiţa, cea mai importantă frontieră din estul ţării, au fost monitorizaţi de anchetatori timp de câteva luni. Surse judiciare afirmă că în luna august a anului trecut la Vama Albiţa au fost aduse şi instalate, inclusiv în cabinele vameşilor, calculatoare noi, care în luna ianuarie au fost ridicate, iar informaţiile din acestea ar constitui probe.

Potrivit aceloraşi surse, o parte dintre poliţiştii de frontieră de la Albiţa şi-au angajat avocaţi încă din urmă cu câteva săptămâni, aştepându-se la această acţiune, în contextul descinderilor care au avut loc la Siret şi la vămi din Timiş şi Caraş-Severin.

În urma descinderilor de luni dimineaţă au fost ridicaţi de anchetatori 53 de poliţişti de frontieră, între care şeful sectorului Albiţa al Poliţiei de Frontieră, Daniel Corban, şi patru şefi de tură, afirmă surse judiciare.

Aceştia au fost ridicaţi fie de la locuinţele lor, fie direct din vamă. Ei sunt aduşi la Bucureşti, pentru audieri la DNA, cu maşini ale Jandarmeriei şi cu un microbuz al DGA.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Vamale Iaşi, Liana Barbu, declara că în urma descinderilor de luni dimineaţă nu a fost ridicat niciun vameş.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui susţin că activitatea nu este afectată la Vama Albiţa şi că posturile rămase descoperite după ce mai mulţi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi în urma descinderilor de luni au fost completate cu alţi angajaţi ai IJPF.

"Activitatea se desfăşoară normal în momentul de faţă în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa. Turele au fost echilibrate prin aducerea poliţiştilor de frontieră de pe alte ture, deocamdată fiind vorba despre opt persoane. Avem suficienţi lucrători în cadrul IJPF care au făcut cursuri suplimentare pentru a putea lucra în punctul de trecere a frontierei la verificatul documentelor", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui Irina Mirică.

La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albiţa lucrează 114 persoane, din care 87 sunt vameşi.

Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), iar alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).

Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici