Senatorii jurişti acordă condiţii speciale pentru magistraţi în Legea unitară a pensiilor

Comisia juridică a avizat, cu amendamente, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, judecătorii şi magistraţii beneficiind de condiţii speciale şi posibilitatea de a se pensiona cu maxim cinci ani înaintea celorlalte categorii profesionale.

51 afișări
Imaginea articolului Senatorii jurişti acordă condiţii speciale pentru magistraţi în Legea unitară a pensiilor

Senatorii jurişti acordă condiţii speciale pentru magistraţi în Legea unitară a pensiilor

"Judecătorii şi procurorii beneficiază de nişte condiţii speciale. Ei să beneficieze de condiţii speciale, să nu piardă la pensii prin actualul proiect al legii, întrucât România dintotdeauna, de când s-a născut sistemul juridic, aşa cum a fost el creat, ei să rămână nu în afara legii, ci să rămână pe un statut privilegiat. Până la urmă, toate rufele murdare ale celorlalte trei puteri în acest stat sunt duse spre a fi spălate în Justiţie. Justiţia este cea care dă echilibrul unei democraţii, cea care reprezintă pilonul principal al fundamentului statului de drept", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulian Urban.

El a mai spus că pentru a cere performanţă de la cineva, trebuie să-i oferi toate condiţiile necesare.

"Îi satisfac pretenţiile pe care le are, dar apoi urmăresc cu exigenţă deosebită ca el să returneze societăţii performanţa pe care i-o cer. În ultima vreme Justiţia a demonstrat faptul că, într-adevăr, este în stare să echilibreze mecanismele care duc în derizoriu şi în zona de corupţie societatea românească", a adăugat Urban.

Potrivit amendamentelor aprobate, judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării. De asemenea, judecătorii şi procurorii pot fi pensionaţi anticipat, cu reducerea vârstei de pensionare prevăzute de proiectul legislatriv cu până la cinci ani.

Un alt amendament prevede eliminarea articolului 175 din proiect, referitor la recalcularea pensiilor prin determinarea punctajului mediu anual şi a cuantumului fiecărei pensii deoarece sunt încălcate prevederile articolului 15, alineat 2, din Constituţie.

Legea a fost avizată cu patru voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici