Senatorii votează împotriva interzicerii finanţării din străinătate a ONG-urilor

Senatorii au votat, joi, împotriva interzicerii finanţării din străinătate a ONG-urilor, a altor entităţi non-profit sau a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele politice în mod direct sau indirect.

107 afișări
Imaginea articolului Senatorii votează împotriva interzicerii finanţării din străinătate a ONG-urilor

Senatorii votează împotriva interzicerii finanţării din străinătate a ONG-urilor (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Plenul Senatului a respins, în acest sens, o propunere legislativă a deputatului PSD Bogdan Diaconu, de modificare a Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Iniţiatorul propunea să fie interzisă acceptarea donaţiilor din partea altor state, a organizaţiilor din străinătate şi a persoanelor fizice sau juridice străine nu doar pentru partidele politice din România, cât şi pentru "ONG-uri, alte entităţi non-profit sau persoane fizice care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele politice în mod direct sau indirect, precum şi în cazul în care membrii din conducerea ONG-urilor sau a altor entităţi non-profit fac parte din organele de conducere a partidelor politice".

Semnatarul propunerii legislative precizează în expunerea de motive că acest proiect vizează "ONG-urile de tip căpuşă care se pot dezvolta în jurul unui partid politic exact în scopul evitării legii finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, permiţând atragerea de fonduri externe în mod indirect şi mascat".

În prezent, legea interzice "acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice sau juridice", formulare care, susţine iniţiatorul, "lasă câmp liber finanţării mascate a unor partide politice prin intermediul ONG-urilor, a altor entităţi non-profit sau a persoanelor fizice care pot sluji drept paravan pentru susţinerea activităţii politice din România cu fonduri din afara ţării".

Senatul a adoptat, cu 89 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi o abţinere, raportul de respingere a propunerii legislative.

Iniţiativa legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este forul decizional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici