Senatorul Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată

Senatorul Şerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului PSD, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, care au refăcut actele de urmărire penală, după ce Curtea Constituţională a stabilit că acesta beneficiază de imunitate.

64 afișări
Imaginea articolului Senatorul Şerban Mihăilescu a fost  trimis în judecată

Senatorul Şerban Mihăilescu a fost trimis în judecată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Petru Şerban Mihăilescu, fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, în prezent senator, sub acuzaţia de primire de foloase necuvenite şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor săvârşită în legătură cu infracţiunea de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 12 aprilie 2002 - 30 mai 2002, deţinând funcţia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului României, inculpatul Mihăilescu Petru Şerban a primit de la numitul Pavalache Fănel un număr de nouă arme de vânătoare, în valoare totală de 264.000.000 ROL, după ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta în funcţia de consilier. În perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost deţinute, fără drept, de către inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Prin actul de sesizare a instanţei s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor ce formează obiectul infracţiunii de primire de foloase necuvenite, în vederea confiscării speciale.

Inculpatul Mihăilescu Petru Şerban a fost iniţial trimis în judecată la data de 10 mai 2006. La data de 14 aprilie 2008, prin decizie definitivă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus restituirea, la Direcţia Naţională Anticorupţie, a cauzei pentru refacerea urmăririi penale, întrucât s-a apreciat că Mihăilescu Petru Şerban beneficiază de imunitatea conferită de calitatea de fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului. Restituirea s-a făcut în baza unei decizii a Curţii Constituţionale (ulterioară trimiterii în judecată de către DNA), care a admis o excepţie de neconstituţionalitate ce fusese invocată de un alt inculpat într-un alt dosar.

Potrivit interpretării date de Curtea Constituţională unor prevederi din Legea răspunderii ministeriale, procedura specială de urmărire penală aplicabilă miniştrilor în funcţie trebuie extinsă şi la nivelul foştilor miniştri pentru infracţiunile săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

Astfel, la data de 31 iulie 2008, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Senatului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală faţă de Mihăilescu Petru Şerban, în dosarul sus menţionat.

La data de 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotărârea nr. 8/2009, conform căreia cere urmărirea penală a lui Mihăilescu Petru Şerban, fost ministru coordonator al Secretariatului general al Guvernului, pentru faptele care fac obiectul dosarului menţionat.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar procesul va începe pe 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici