Senatul a aprobat Legea pentru construirea unui monument dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial

Senatul a adoptat, luni, propunerea legislativă privind construirea unui monument comemorativ dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial, iniţiată de senatorii PSD Mihai Fifor şi Dorel Căprar, alături de Silviu Vexler – deputat al Minorităţilor.

462 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat Legea pentru construirea unui monument dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial

Senatul a aprobat Legea pentru construirea unui monument dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial

Propunerea legislativă a fost adoptată în unaminitate şi are ca obiect de reglementare construirea, în Bucureşti, a unui monument comemorativ dedicat eroilor evrei care şi-au dat viaţa pentru România în Primul Război Mondial.

Acest monument va fi dat în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, urmând ca stabilirea amplasamentului, construirea şi inaugurarea acestuia să se realizeze de către aceeaşi instituţie, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, cu consultarea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic.

Potrivit expunerii de motive, construirea acestui monument va contribui la „punerea în valoare a faptelor eroice realizate pentru apărarea României, la dezvoltarea identităţii naţionale şi a respectului faţă de Armata Română, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, dar şi la promovarea sacrificiului eroilor evrei în războiul de reîntregire a României”.

De asemenea, parlamentarii susţin că monumentul va avea un rol decisiv în corectarea unei nedreptăţi istorice.

„Având în vedere situaţia din perioada Primului Război Mondial în care, deşi nu primiseră cetăţenie, evreii din ţara noastră au luptat cu vitejie pentru România, construirea acestui monument va reprezenta un simbol al recunoştinţei pentru cei care au adus jertfa supremă pentru România, pentru poprul român şi va avea un rol determinant în corectarea unei nedreptăţi istorice”, explică aleşii.

Potrivit textului legislativ, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Finanţelor Publice vor elabora un proiect de hotărâre a Guvernului privind înscrierea monumentului în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului şi darea acestuia în administrarea Ministerului Apărării Naţionale.

„Fondurile necesare realizării monumentului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale. Finanţarea monumentului se poatea realiza şi cu fonduri provenite din alte surse, potrivit legii”, prevede un amendament adoptat de Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În cazul acestui proiect legislativ, Senatul este prima Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici