Sindicate: Premierul a susţinut desfiinţarea contractelor colective, continuă discuţiile

Premierul Emil Boc a susţinut, în întâlnirea de miercuri cu sindicatele şi unele patronate, desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional, aceasta fiind propunerea Ministerului Muncii avansată până în prezent de ministrul Ioan Botiş, au precizat reprezentanţii sindicatelor.

43 afișări
Imaginea articolului Sindicate: Premierul a susţinut desfiinţarea contractelor colective, continuă discuţiile

Sindicate: Premierul a susţinut desfiinţarea contractelor colective, continuă discuţiile (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc, a declarat, miercuri la finalul întâlnirii de aproximativ trei ore de la Guvern, că "s-au modificat câteva virgule în proiectul Codului Muncii", urmând ca discuţiile pe negocierile colective să continue.

"Cred că desfiinţarea contractelor colective de muncă este o prioritate pentru Guvern, dar este cea mai proastă soluţie. Azi (n.r. miercuri) varianta eliminării acestora a fost rostită de premierul Emil Boc, până acum ea fiind spusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş", a precizat Pisc.

Partenerii sociali au ajuns la un consens pe nouă articole de modificare a Codului Muncii, dar "niciunul foarte important, care să aducă ceva nou", a subliniat liderul BNS.

Potrivit liderului UGIR-1903, Cezar Corâci, premierul nu susţine contractele colective la nivel naţional, dar spune că ar trebui să existe cele la nivel de ramură, ceea ce reprezintă, în opinia lui Corâci "un pas înainte".

Preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că în momentul actual, în România, ramurile de activitate nu sunt suficient de solide pentru a negocia cu sindicatele.

În ceea ce priveşte disponibilizările colective, sindicatele spun că acestea pot fi făcute, iar la reangajare să se ţină cont de dreptul de preemţiune, adică acei angajaţi care au fost disponibilizaţi să fie primii solicitaţi la reangajare. A rămas în discuţie perioada pentru care angajatorul este obligat să nu mai facă angajări după disponibilizări colective. Perioada susţinută de sindicate, respectiv nouă luni, este considerată de premier prea mare, acesta propunând o variantă cuprinsă între trei şi şase luni.

Sindicatele au vrut să se asigure, în urma discuţiei de miercuri cu premierul, că şeful Guvernului va susţine varianta negociată cu partenerii sociali în Parlament. "Mesajul ministrului Muncii este acela că indiferent ceea ce vom conveni noi cu patronatele şi chiar în prezenţa premierului, el îşi va susţine varianta în Parlament. Avem angajamentul prim-ministrului că tot ceea ce am convenit în cele două întâlniri şi ce vom conveni în discuţiile viitoare vor fi susţinute în alianţă", a spus Petcu.

Corâci a subliniat că premierul a promis că vineri va discuta cu partenerii sociali "în sfârşit" pe teme economice privind măsuri de relansare a economiei româneşti.

La precedenta întâlnire între partenerii sociali şi Emil Boc, de joi, premierul a acceptat 17 propuneri ale sindicatelor şi patronatelor la Codul Muncii, printre care cea privind perioada de probă la angajare, care să nu depăşească 12 luni pe aceeaşi funcţie, cumulate pentru mai multe persoane, declara preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizează perioada de preaviz, care să fie 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, în proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 şi, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici