Sinod: Legea cimitirelor nu obligă la separare confesională, nu-şi pierd locul cei ce părăsesc cultul

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române enumeră, printre motivele pentru care a cerut amânarea intrării în vigoare a Legii cimitirelor, că aceasta nu obligă la separare confesională într-un cimitir privat şi părăsirea cultului nu duce la pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci.

1878 afișări
Imaginea articolului Sinod: Legea cimitirelor nu obligă la separare confesională, nu-şi pierd locul cei ce părăsesc cultul

Sinod: Legea cimitirelor nu obligă la separare confesională, nu-şi pierd locul cei ce părăsesc cultul (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare va intra în vigoare în 90 de zile de la adoptare, respectiv în data de 9 octombrie 2014.

"Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ", a precizat instituţia, marţi, într-un comunicat.

Într-un comunicat transmis miercuri, Sfântul Sinod enumeră principalele motive care i-au trezit îngrijorarea.

Primul menţionat este "instabilitatea cimitirelor deţinute de operatori economici, asociaţii sau fundaţii şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară".

Totodată Sfântul Sinod al BOR a spus că există "riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, datorită inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin".

Un alt aspect menţionat de instituţia bisericească este acela de "transformare a comunelor şi oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale, în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii".

Sfântul Sinod a sesizat de asemenea că, în lege, între motivele care determină pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv în cimitirele existente ale cultelor, nu se află şi acela al părăsirii cultului. Astfel, consideră Sf. Sinod, "legea afectează autonomia cultelor, întrucât încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în statutele, codurile canonice sau regulamentele acestora (...) şi va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparţinând cultelor".

O altă problemnă sesizată ţine de obligaţia ca administratorul cimitirului să asigure funcţionarea şi întreţinerea sălii de ceremonii funerare şi a spaţiului tehnic la temperaturi până la 15 grade C, ceea ce "constituie condiţii deosebit de împovărătoare pentru credincioşi şi unităţile de cult, mai ales pentru cele din localităţile rurale".

Condiţiile pentru desfiinţarea cimitirelor înainte de trecerea a 30 de ani de la ultima înhumare sunt mai permisive decât cele pentru desfiinţarea cimitirelor după 30 de ani de la ultima înhumare şi nu mai cuprind obligaţia existenţei unor motive temeinic justificate sau a avizului cultului, ci doar avizul sanitar, mai spune Sfântul Sinod.

În plus, "nu sunt reglementate în nici un fel obligaţiile persoanei care solicită deshumarea osemintelor după trecerea a şapte ani de la înmormântarea defunctului, de a nu distruge sau profana aceste oseminte".

Sfântul Sinod mai menţionează că a avut în vedere că proiectul de lege a fost criticat inclusiv de instituţii statale competente.

"Astfel, Guvernul României a comunicat la 10 martie 2010 numeroase observaţii şi propuneri către Parlament, care vizau toate aspectele importante ale legii, Preşedintele României a respins motivat, în cinci puncte, la 13 decembrie 2010, promulgarea acestei legi, iar plenul Camerei Deputaţilor a retrimis textul, în 18 martie 2014, către comisia juridică, pentru raport suplimentar. Fără a se ţine cont decât în foarte mică măsură de problemele semnalate, legea a fost adoptată în pragul vacanţei parlamentare, în grabă şi fără invitarea la dezbateri a entităţilor interesate", susţine Sfântul Sinod al BOR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici