Sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, lansat anul viitor de Consiliul Concurenţei

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum privind crearea unui sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, care va fi implementat anul viitor, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

1243 afișări
Imaginea articolului Sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, lansat anul viitor de Consiliul Concurenţei

Sistem de monitorizare a preţurilor bunurilor de consum, lansat anul viitor de Consiliul Concurenţei (Imagine: Andrei Spirache/ Publimedia)

"Guvernul a avizat ieri (miercuri, n.r.) memorandumul prin care ne-a fost aprobat ca împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - ANPC şi cu o organizaţie neguvernamentală să creăm în cursul anului viitor un sistem de monitorizare a preţurilor din retail, care să permită populaţiei, consumatorilor, un acces mai facil la informaţii, pentru a compara preţurile. Este un instrument de a creşte concurenţa la nivelul pieţei de retail", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă.

Proiectul îşi propune crearea unui platforme on-line care să afişeze săptămânal preţurile produselor care fac parte din coşul zilnic al populaţiei. Obiectivele proiectului sunt pe de-o parte informarea consumatorilor care vor putea compara preţurile şi identifica magazinele de unde pot cumpăra alimentele de bază la cele mai mici preţuri, iar pe de altă parte scăderea preţurilor ca urmare a creşterii concurenţei între magazine.

Proiectul pilot va fi implementat în perioada 1 martie 2015 - 31 decembrie 2015 cu finanţare de la bugetul de stat, urmând ca după încheierea acestei perioade susţinerea financiară să se realizeze din fonduri europene.

Lansarea acestui proiect are loc în contextul negocierilor de la nivelul Comisiei Europene privind crearea unui instrument similar care să asigure transparenţă pe lanţul comercializării produselor de la producător până la raftul magazinelor.

Potrivit Consiliului Concurenţei, un proiect similar a fost realizat de Guvernul Greciei, prin Ministerul Comerţului şi a avut ca rezultat, după trei luni de la implementare, o scădere a preţurilor cu 7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici