Slatina: Medic suspendat în cazul morţii unui pacient, la trei ani după o acuzaţie similară. Ministerul Sănătăţii face anchetă

Un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului de Urgenţă Slatina a fost suspendat, miercuri, până când conducerea unităţii medicale va finaliza ancheta în cazul morţii unui bătrân, la trei ani după ce medicul respectiv a fost urmărit penal pentru ucidere din culpă într-un caz similar.

887 afișări
Imaginea articolului Slatina: Medic suspendat în cazul morţii unui pacient, la trei ani după o acuzaţie similară. Ministerul Sănătăţii face anchetă

Slatina: Medic suspendat în cazul morţii unui pacient, la trei ani după o acuzaţie similară (Imagine: Shutterstock)

Medicul Cornel Fulga, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, a fost suspendat, miercuri, după ce un pacient în vârstă de 65 de ani, din comuna Găneasa, a murit duminică, la opt ore după ce a ajuns la spital.

Potrivit directorului Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, dr. Andrei Iordache, Comisia de disciplină în cazul deceselor, întrunită miercuri, a decis ca medicul Cornel Fulga, de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, să fie suspendat din funcţie până la finalizarea unei anchete declanşate după ce un bărbat de 65 de ani, care a fost adus duminică la unitatea medicală, a murit.

Directorul SJU Slatina susţine că medicul de gardă al Unităţii de Primiri Urgenţă (UPU), dr. Cornel Fulga, "nu i-a făcut investigaţii, ci doar i-a trecut pe fişa medicală că era băut", apoi l-a trimis la Secţia de Psihiatrie, de pe strada Drăgăneşti.

"Pacientul a fost adus de o ambulanţă la UPU. Medicul Fulga nu i-a făcut investigaţii, ci doar i-a trecut în fişa medicală că era băut, apoi l-a trimis la Secţia de Psihiatrie, unde a murit peste opt ore. La autopsie a reieşit că pacientul avea alcoolemie zero, iar cauza decesului a fost una cardiacă sau pulmonară", a afirmat Andrei Iordache, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina a decis, miercuri, în urma întrunirii Comisiei de disciplină în cazul deceselor, să îl suspende până la finalizarea anchetei.

"Am avut discuţii cu toţi factorii implicaţi, iar în această dimineaţă, la ora 8.30, s-a întrunit Comisia de disciplină. Am cerut de la Colegiul Medicilor antecedentele domnului doctor Fulga, sancţiunile pe linie disciplinară. Până la finalizarea anchetei, am luat decizia de a-l suspenda din funcţie pe medicul Cornel Fulga", a declarat, miercuri, Andrei Iordache, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt s-au autosesizat şi în funcţie de rezultatele necropsiei vor deschide o anchetă în acest caz.

"La faţa locului s-a deplasat o echipă care a făcut cercetări. În urma acestora s-a stabilit că nu sunt urme vizibile de violenţă pe corpul bărbatului. În cauză s-a dispus efectuarea necropsiei şi dacă se va stabili că este vorba despre o moarte suspectă se va demara o anchetă", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Marian Patrichi.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, medicul Cornel Fulga nu a putut fi contactat.

Este pentru a doua oară când medicul Cornel Fulga este acuzat de moartea unui pacient, după ce, în ianuarie 2009, un bărbat de 63 de ani, din Drăgăneşti, Mihai Constantinescu, a murit pe holurile spitalului fără să fi primit îngrijiri medicale. Cornel Fulga, care era de gardă în acea zi, a fost demis, deşi acesta a precizat că se considera nevinovat.

Cornel Fulga a fost reîncadrat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina în 2011, printr-o hotărâre judecătorească, medicul câştigând în instanţă procesul cu Colegiul Medicilor.

Demis în urma anchetei unei comisii ministeriale, medicul Cornel Fulga a fost urmărit penal pentru ucidere din culpă în cazul pacientului mort la Slatina după ce a fost plimbat între mai multe secţii ale spitalului.

Poliţiştii din cadrul IPJ Olt au început urmărirea penală în cazul medicului Fulga după ce a fost primit şi raportul medico-legal final în acest caz, iar procurorii au avizat favorabil începerea urmării penale a medicului, acuzat de ucidere din culpă.

Raportul medico-legal a stabilit că pacientul respectiv murise din cauza insuficientei cardiace acute, ca urmare a unui infarct acut de miocard. Comisia din care a făcut parte şi ministrul Sănătăţii de la vremea respectivă, Ion Bazac, i-a desfăcut contractul de muncă lui Cornel Fulga, acesta fiind acuzat că a refuzat să-i ofere îngrijiri medicale lui Mihai Constantinescu, adus la UPU în stare gravă şi care a murit după ce a fost plimbat între secţiile spitalului.

Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a cerut să fie făcut un control în cazul pacientului decedat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina.

Decizia ministrului Sănătăţii vine după ce rapoartele Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi conducerii Spitalului Judeţean Slatina transmise miercuri seara la Ministerul Sănătăţii au indicat noi deficienţe în activitatea medicului, se arată într-un comunicat de presă al MS.

Din echipa de control a Ministerului Sănătăţii vor face parte medici specialişti în medicina de urgenţă şi un jurist. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va solicita autorităţii locale în administrarea căreia se află unitatea medicală, precum şi Colegiului Medicilor din România să desemneze câte un reprezentat care să faca parte din această echipă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici