Soluţia în educaţie pentru concediul fără plată - tăierea unor sporuri

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi sindicatele din învăţământ au găsit, marţi, soluţii pentru nouă din cele zece zile de concediu fără plată prin tăierea unor sporuri, asigurând elevii că vor începe cursurile pe 14 septembrie.

49 afișări
Imaginea articolului Soluţia în educaţie pentru concediul fără plată - tăierea unor sporuri

Soluţia în educaţie pentru concediul fără plată - tăierea unor sporuri

Ministerul Educaţiei a propus eliminarea fondului de premiere de 2%, a salariului de merit şi a sporului pentru mediul rural, pentru a fi făcute economiile privind cheltuielile de personal de 15,5% pe lună în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie, a declarat, marţi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea.

Liderul sindical a precizat că este posibil să se revină la norma de 18 ore pe săptămână pentru profesorii cu vechime de peste 25 de ani, tot pentru a se face economii privind cheltuielile de personal.

Ministrul Ecaterina Andronescu a spus că nu se poate scurta semestrul cu 10 zile, pentru că acest lucru ar aduce "pagubă" şcolii, astfel că se vor diminua cheltuielile cu salariile nu prin zile libere, ci prin alte soluţii. Ministrul a spus că până în prezent au găsit soluţii pentru nouă din cele zece zile.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus că, în universităţi, rectorii vor avea întreaga responsabilitate privind măsurile de reducere a cheltuielilor cu salariile de 15,5% pe lună, o variantă fiind reducerea numărului de norme.

De asemenea, Hadăr a mai spus că veniturile extrabugetare ale universităţilor pot completa sumele de bani privind aceste zile de concediu fără plată.

Sindicatele din educaţie au mai spus că ar prefera ca politicienii să nu vină la festivităţile de la începerea cursurilor. Reprezentanţii sindicatelor au precizat că iau în calcul boicotarea eventualelor acţiuni electorale ale clasei politice la festivităţile de deschidere a cursurilor.

O decizie finală privind concediul fără plată va fi luată la sfârşitul zilei, discuţiile de la Ministerul Educaţiei fiind întrerupte pentru ca cele două părţi să meargă la dezbaterile de la Guvern pe tema legii unice de salarizare.

Sindicatele din educaţie vor cere reprezentanţilor Guvernului, la întâlnirea care se desfăşoară, la această oră, la sediul Executivului, să excludă învăţământul de la măsura privind concediul fără plată, pentru că nu se poate aplica, elevii având de suferit, pe lângă diminuarea salariilor profesorilor care sunt deja mici.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PSD, că nu este de acord ca începutul anului şcolar să fie amânat, pentru a se contabiliza astfel cele 10 zile de concediu fără plată, aşa cum a propus unul dintre liderii Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici