SONDAJ: Peste jumătate din români susţin modificarea raporturilor între preşedinte, Guvern şi Parlament

Peste jumătate dintre români (51%) susţin ca procesul de revizuire a Constituţiei să aibă în vedere modificarea atribuţiilor şi raporturilor dintre preşedinte, Guvern şi Parlament, potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri de Cristian Pârvulescu, preşedintele Forumului Constituţional.

339 afișări
Imaginea articolului SONDAJ: Peste jumătate din români susţin modificarea raporturilor între preşedinte, Guvern şi Parlament

SONDAJ: Peste jumătate din români susţin modificarea raporturilor între preşedinte, Guvern şi Parlament (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

De asemenea, 17% din respondenţii sondajului realizat la sfârşitul lunii aprilie au indicat că nu susţin modificarea raporturilor şi atribuţiilor acestor instituţii ale statului, în timp ce 32% nu au indicat un răspuns.

Pe de altă parte, 37% din respondenţi au indicat că atribuţiile preşedintelui ar trebui să rămână la fel, 22,5% au spus că acestea ar trebui să crească, iar 22,2% au indicat că ar trebui să scadă.

Cu privire la atribuţiile Parlamentului, 40,4% au indicat că ar trebui să rămână la fel, 21,4% au spus că trebuie să fie reduse, iar 20,1% au spus că ar trebui sporite.

Un procent de 39,4% susţine însă limitarea strictă a atribuţiei Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă, 32,7% considerând că ar trebui să rămână la fel.

Totodată, 46,8% din respondenţi au arătat că susţin ideea revenirii mandatului preşedintelui la patru ani, iar un procent similar (46,7%) vrea ca mandatul acestuia şi cel al Parlamentului să înceapă şi să se încheie în acelaşi timp, iar circa o treime (31,3%) resping această idee.

Cea mai mare parte a respondenţilor (60,9%) au arătat că se aşteaptă ca prin procesul de revizuire a Constituţiei să fie introduse prevederi cu referire la economie, 57,5% aşteaptă o mai bună protejare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, în jur de 56% doresc menţiuni privind sănătatea publică, mediu, problemele sociale, 49% vor o mai bună precizare a relaţiilor statului cu UE.

32% au exprimat susţinere pentru introducerea în Constituţie a aspectelor privind reforma regionalizării, 40,8% respingând o modificare în acest sens. Tot 32% din respondenţi au manifestat sprijin pentru menţionarea în legea fundamentală a votului obligatoriu, 43% neagreând o astfel de propunere.

Cristian Pârvulescu a comentat faptul că aceste date indică faptul că românii sunt mai puţin interesaţi de aspectele politice privind revizuirea Constituţiei, fiind preocupaţi mai ales de cele care au legătură cu economia şi problemele lor sociale.

Un procent ridicat (77,5%) consideră că vârsta minimă privind dreptul de vot ar trebui să rămână la fel, de 18 ani, 12,% considerând că ar trebui să crească, iar numai 6,7% fiind de părere că ar trebui redusă.

Potrivit sondajului, 40,8% din români ar merge la urne în toamnă pentru referendumul privind revizuirea Constituţiei, 31,9% indicând că se mai gândesc, iar circa 16,8% spunând că nu vor merge.

"Problema pragului de validare a referendumului rămâne în continuare una importantă, iar contextul politic şi economic al procesului de revizuire a Constituţiei devine de asemenea foarte important în acest sens", a spus Pârvulescu.

De asemenea, 63,8% din respondenţi au indicat că au auzit despre dezbaterea privind modificarea Constituţiei, iar 55% din aceştia consideră necesară revizuirea legii fundamentale, 23,9% fiind de părere că aceasta e necesară într-o măsură mai mică.

Nu în ultimul rând, 26,6% din subiecţii sondajului au spus că nu cunosc deloc prevederile Constituţiei actuale, 50,1% arătând că le cunosc parţial, numai 8,5% fiind siguri că ştiu bine conţinutul legii fundamentale.

Sondajul a fost realizat în teren în perioada 20-28 aprilie de către Forumul Constituţional în colaborare cu INSCOP, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.050 de persoane din 76 de localităţi, marja de eroare fiind de +/- 3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici