Stadionul din Alba Iulia, de la simbol al oraşului, la loc de depozitare pentru pubele şi maşini - FOTO, VIDEO

Stadionul Cetate din Alba Iulia, care a împlinit 37 de ani de la inaugurare şi care în urmă cu doar câţiva ani găzduia meciuri din Liga I, a ajuns loc de depozitare pentru pubelele de gunoi şi loc de jogging pentru albaiulieni.

370 afișări

Inaugurat în anul 1982 şi renovat pentru prima data după 20 de ani, Stadionul „Cetate” din Alba Iulia a ieşit din atenţia autorităţilor începând cu anul 2010, când echipa oraşului, FC Unirea, s-a desfiinţat după ce a ieşit din Liga I.

Tot de atunci, arena, la care nu s-a mai făcut mulţi ani nicio investiţie, găzduieşte doar meciuri ale unor echipe din eşaloane mult inferioare, antrenamente ale echipei de atletism şi albaiulieni care vor să facă mişcare.

Astăzi, partea exterioară stadionul a ajuns loc de depozitat pubele şi chiar „cimitir” de maşini, iar în interior, în afara gazonului care pare destul de bine întreţinut, nimic nu-i invită, nici pe sportivi, nici pe suporteri să-l folosească.

În afara zonelor centrale, unde s-a mai reparat câte ceva, o mare parte dintre tribune au doar bănci din lemn sau locuri chiar pe cimentul gol, pista de atletism este foarte deteriorată, cu crăpături şi gropi, iar zidurile sunt scorojite.

Stadionul „Cetate" din Alba Iulia este singura bază de antrenament din oraş unde se poate practica sport gratuit, fiind frecventat de zeci de tineri şi deopotrivă vârstnici amatori de mişcare în aer liber, în zilele cu vreme bună, însă mare parte dintre ei aleargă pe partea de exterior, pentru a nu suferi vreun accident pe pista deteriorată.

Privit din afara gardului ruginit care îl împrejmuieşte, imaginea de ansamblu, mai ales într-o zi mohorâtă de toamnă când pe stadion nu se întâmplă nimic, este de loc aproape părăsit, care se degradează continuu.

Potrivit administraţiei locale s-au făcut, totuşi, nişte investiţii, necesare pentru primirea autorizaţiei de funcţionare de la pompieri.

S-au cheltuit, astfel, în primăvara acestui an peste 100.000 de euro pentru refacerea completă a instalaţiilor interioare şi exterioare a hidranţilor, montarea unui paratrăsnet, modificarea uşilor pentru evacuare, regruparea scaunelor din tribune, refacerea căilor de acces şi montarea unei instalaţii de iluminat interior pentru avarie.

Totodată, autorităţile promit că lucrările vor continua cu refacerea pistei, completarea scaunelor la peluze, reovarea clădirii administrative, un nou gard, investiţii care, însă, se vor întinde pe doi, trei ani şi deocamdată se lovesc de lipsa de bani.

O soluţie vine de la o asociaţie ai cărei membri militează de mai mulţi ani pentru refacerea stadionului albaiulian: un împrumut bancar pe care primăria să-l facă măcar pentru recondiţionarea pistei de atletism, având în vedere că astfel de împrumuturi s-au mai făcut şi pentru alte investiţii din oraş.

Asociaţia a înaintat şi o cerere în acest sens la administraţia locală, iar acum aşteaptă să vadă dacă măcar în acest an în proiectul de buget va fi cuprinsă vreo sumă care să dovedească interesul administraţiei pentru fostul simbol viu al oraşului, unde mii de persoane urmăreau meciurile de acasă ale echipei de fotbal şi strigau la unison: „Hai Unirea, tu eşti iubirea, hai Unirea, victorie!”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
alba iulia,
stadion,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici