Stareţul Mănăstirii Putna despre cazul subvenţiilor agricole: Dacă este ceva nelegal, se va dovedi

Stareţul Mănăstirii Putna, Velnic Melchisedec, a declarat, miercuri seară, că în cazul anchetei la APIA Suceava privind subvenţiile agricole, dacă este ceva nelegal, se va dovedi, el arătând că mănăstirea nu a făcut altceva decât să obţină subvenţii pentru suprafeţele pe care le deţine.

369 afișări
Imaginea articolului Stareţul Mănăstirii Putna despre cazul subvenţiilor agricole: Dacă este ceva nelegal, se va dovedi

Stareţul Mănăstirii Putna despre cazul subvenţiilor agricole: Dacă este ceva nelegal, se va dovedi (Imagine: Thomas Dan/ Mediafax Foto)

"Dacă este ceva nelegal, se va dovedi. Suntem într-un stat de drept. Ştiu că muncim de dimineaţa până seara", a spus stareţul, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Acesta a precizat că Mănăstirea Putna are cea mai mare suprafaţă de teren pentru care primeşte subvenţii agricole, respectiv 103 hectare, precum şi o fermă de vaci, iar mănăstirea trebuie să aibă surse proprii pentru a se întreţine, şi anume legume, fructe, carne, lapte şi alte produse necesare traiului.

Stareţul a declarat că mănăstirea nu a făcut niciun fel de intervenţie la APIA Suceava pentru a primi subvenţiile şi că totul a fost primit legal, el menţionând că din 2009 până în prezent la mănăstire au fost făcute cinci controale privind modul de acordare a subvenţiilor respective, nefiind găsită nicio neregulă.

Melchisedec, care este şi exarh al mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a mai spus că, până în prezent, DNA Suceava nu a solicitat niciun fel de documente de la Mănăstirea Putna.

Velnic Melchisedec a mai spus că fiecare mănăstire este obligată să îşi muncească terenul. "Nu am văzut terenuri pârloagă în zona din subordine. Bucovina e altfel, este un cult al muncii aici", a mai spus stareţul.

Procurorii DNA Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Potrivit unor surse judiciare, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

În urma audierilor de miercuri de la DNA Suceava, în cursul serii au fost reţinuţi directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldovean, şi medicul veterinar concesionar Toma Neculai în cazul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, după ce, miercuri după-amiază, în acelaşi dosar a fost reţinut consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului.

În acelaşi caz, medicul din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Lucian Ciobanu, suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, şi avocatul Anca Elena Popovici, din cadrul Baroului Suceava, suspectată de instigare la abuz în serviciu, sunt cercetaţi în libertate, după ce au fost şi ei audiaţi la DNA Suceava.

Ionela Melania Blănariu, angajată a APIA Suceava în funcţia de consilier, audiată şi ea de către procurorii anticorupţie în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, are calitatea de suspect şi este cercetată pentru abuz în serviciu şi aprobarea unor fonduri europene fără drept, fiind cercetată în stare de libertate.

Tot miercuri seară, a fost audiată şi Lya Chiriac, altă angajată a APIA Suceava, ea ieşind de la audieri fără a fi reţinută, cercetările urmând să fie făcute cu ea în stare de libertate. La ieşirea de la audieri, Chiriac a refuzat să facă declaraţii presei.

Procurorul şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, a declarat că în acest caz audierile continuă şi că faţă de funcţionarii APIA Suceava au fost luate măsuri asiguratorii, respectiv le-au fost blocate conturile.

Miercuri, a fost audiat şi directorul executiv al APIA Suceava, Eugen Mogoş, el declarând la ieşirea de la audieri că nu se simte vinovat de nimic şi că nu poate da alte amănunte întrucât ancheta este în desfăşurare.

La DNA Suceava a fost audiat şi şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici