Studiu Avangarde. Starea de spirit a românilor în pandemie: 79% consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 33% nu au încredere în niciun vaccin

  • Majoritatea românilor crede că situaţia ţării în contextul pandemiei de coronavirus se îndreaptă într-o direcţie greşită
  • Doar 6% dintre respondenţi cred că lumea se va întoarce la normal la sfârşitul anului 2021, în timp ce 23% indică a doua parte a anului 2022
  • Sub 50% dintre respondenţi au spus că vaccinarea anti-COVID este necesară
  • Pfizer este cel mai de încredere vaccin pentru 24% dintre respondenţi, însă 33% nu au încredere în niciun vaccin
  • Românii nu au încredere în ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu şi că acesta ar rezolva problemele din sistemul medical
  • 59% dintre respondenţi spun că de campania de vaccinare anti-COVID ar trebui să se ocupe în continuare Armata
988 afișări
Imaginea articolului Studiu Avangarde. Starea de spirit a românilor în pandemie: 79% consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 33% nu au încredere în niciun vaccin

Studiu Avangarde. Starea de spirit a românilor în pandemie: 79% consideră că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 33% nu au încredere în niciun vaccin

Un studiu realizat de Avangarde prezintă o imagine de ansamblu a stării populaţiei din România în pandemieîn luna martie 2021, după ce au fost chestionate 910 persoane.

Conform studiului, 79% din populaţia României consideră că situaţia ţării în contextul pandemiei de coronavirus se îndreaptă într-o direcţie greşită, doar 6% dintre români cred că ne vom întoarce la normal până la sfârşitul acestui an.

 

Ce spun românii despre revenirea la normal

Românii au fost întrebaţi când cred că viaţa va reveni la normal, luând în considerare evoluţia pandemiei de coronavirus la nivel mondial.

23% dintre respondenţi au spus că ne vom întoarce la stilul de viaţă de dinainte de pandemie în a doua parte a anului 2022.

21% dintre aceştia au spus că viaţa nu va mai reveni la normal niciodată.

2% dintre respondenţi au spus că în această vară, iar 6% consideră că ne vom revendica viaţa, aşa cum o ştim, la finalul anului 2021.

 

Ce notă acordă românii Guvernului pentru gestionarea pandemiei

Românii sunt exigenţi cu autorităţile centrale pentru felul în care au gestionat pandemia. Niciun respondent nu a notat activitatea Guvernului cu 10.

63% dintre români au acordat note de 1, 2, 3 şi 4, iar 21% din respondenţi au notat Guvernul României cu 4, 5 şi 6.

Doar 15% dintre respondenţi au acordat note peste 5.

 

Este vaccinarea anti-COVID necesară?

48% dintre respondenţi au spus că vaccinarea anti-COVID este necesară pentru toată lumea.

32% consideră că vaccinarea nu este necesară, în timp ce 3% dintre respondenţi cred că vaccinarea este o soluţie doar pentru persoanele cu vârste de peste 55 de ani.

 

Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson sau Sputnik? În ce vaccin au încredere românii

Conform studiului realizat de Avangarde, românii optează într-un număr foarte mare pentru vaccinarea cu Pfizer: 24% dintre respondenţi au spus că au încredere în acest ser.

Moderna este ales de doar 6% dintre români, în timp ce 3% dintre aceştia aleg AstraZeneca.

13% dintre respondenţi au spus că au încredere în toate vaccinurile anti-COVID.

Sputnik a fost ales de doar 1% dintre respondenţi.

Şi totuşi, cel mai mare procentaj este situat în dreptul variantei de răspuns „Niciunul”: 33% dintre respondenţi nu cred în niciun ser pe care îl au acum la dispoziţie pentru vaccinare.

 

Cine ar trebui să se ocupe de campania de vaccinare anti-COVID în România

59% dintre respondenţi spun că ar trebui să se ocupe în continuare Armata, iar 12% spun că aceasta ar trebui să fie preluată de Ministerul Sănătăţii.

Românii nu au încredere că Vlad Voiculescu poate rezolva problemele legate de sistemul de sănătate din România.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă Vlad Voiculescu, actualul ministru al Sănătăţii în România, va putea rezolva problemele legate de sistemul de sănătate, iar 63% dintre aceştia au spus că nu.

11% dintre respondenţi încă au încredere în Vlad Voiculescu.

În plus, românii au spus că nu sunt mulţumiţi de activitatea ministrului Sănătăţii din acest an: 72% dintre respondenţi au afirmat că sunt nemulţumiţi (52%) şi foarte nemulţumiţi (20%).

La polul opus, doar 17% dintre respondenţi s-au declarat mulţumiţi de activitatea acestuia.

 

În ce instituţii din România mai cred cetăţenii în 2021

Despre Armată, 57% dintre respondenţi au o părere foarte bună, iar Biserica se află pe al doilea loc, cu un procentaj de 47%.

24% dintre respondenţi au o părere bună despre Poliţie şi acelaşi procentaj se aplică şi pentru Peşedinţie.

DSP, Parlamentul şi Partidele sunt pe ultimul loc: 15% procentaj pentru DSP, 9% pentru Parlament şi doar 3% pentru Partide în ceea ce priveşte o opinie pozitivă manifestată de respondenţi.

 

Metodologie

Aceste răspunsuri vin din partea unui total de 910 persoane, dintre acestea 80% fiind cetăţeni care nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2.

Doar 12% au spus că au trecut printr-o infecţie cu coronavirus.

55% dintre respondenţi cunosc persoane care au fost infectate cu SARS-CoV-2, iar 35% nu ştiu pe cineva care să fi trecut prin boală.

Studiul a fost derulat în perioada 15 martie 2021 – 26 martie 2021, pe un eşantion de 910 subiecţi din populaţia adultă neinstituţionalizată a României.

Metoda de cercetare prin care au fost colectate datele în urma cărora s-a realizat studiul a fost CATI, adică interviurile telefonice.

Marja de eroare pentru studiul Avangarde este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.

 

Studiu Avangarde | Pandemia în România 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici