Sute de persoane cer ca sănătatea să primească 6% din PIB, într-o campanie lansată de pacienţi

Sute de persoane au semnat o petiţie pentru ca sănătatea să primească 6 la sută din PIB, într-o campanie care a început miercuri în Bucureşti şi va continua în Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi, la iniţiativa Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

149 afișări
Imaginea articolului Sute de persoane cer ca sănătatea să primească 6% din PIB, într-o campanie lansată de pacienţi

Sute de persoane cer ca sănătatea să primească 6% din PIB, într-o campanie lansată de pacienţi (Foto: Shutterstock / Mediafax Foto)

Caravana COPAC, care strânge semnături de la cetăţeni în sprijinul alocării de 6% din PIB sistemului sanitar, a fost instalată miercuri în faţa Cercului Militar din Capitală.

"Cu ajutorul voluntarilor COPAC, dar şi cu cel al medicilor rezidenţi şi studenţilor la medicină, sperăm să strângem cât mai multe semnături pentru a determina autorităţile statului să aloce minim 6% din PIB pentru sănătate. Până acum avem peste 600 de semnături, în numai câteva ore. Caravana va ajunge în perioada următoare la Cluj, Timişoara, Craiova şi Iaşi. Totodată strângerea de semnături de susţinere are loc şi online, pe site-ul www.copac.ro", a declarat, miercuri, Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Pacienţii vor ca, la sfârşitul campaniei, să aibă o întâlnire la Palatul Parlamentului cu parlamentarii care vor susţine această iniţiativă, precum şi cu oficiali din sănătate.

"Sperăm ca acest demers să coalizeze cât mai mulţi pacienţi şi profesionişti din sănătate. Sperăm că toată lumea a înţeles că doar uniţi ne putem arăta forţa şi putem schimba lucrurile. Fac un apel la toţi parlamentarii, şi în special la parlamentarii medici, să susţină acest demers şi să semneze iniţiativa parlamentară pentru a obţine minim 6% din PIB pentru sănătate", a mai spus preşedintele COPAC.

Preşedintele COPAC a mai spus că "să fii pacient în România, înseamnă să nu beneficiezi de aceleaşi drepturi cu pacienţii din alte ţări, mai concret, să te confrunţi cu crize ale sângelui dacă ai talasemie, să nu beneficiezi de o bună diagnosticare dacă ai o boală rară (uneori diagnosticarea dureaza mulţi ani), să ai acces foarte îngreunat la radioterapie dacă ai cancer, să nu ai acces la medici de anumite specialităţi".

"De aceea, noi pacienţii, ajutaţi de toţi românii, vom face tot ceea ce se poate pentru ca bugetul sănătăţii să ajungă la 6 la sută din PIB", a adăugat Gănescu, precizând că sistemul de sănătate are nevoie de o finanţare corespunzătoare pentru a putea acoperi principalele nevoi: servicii de calitate, tratament inovativ şi salarizarea personalului medical.

Campania "Pacient de România" este realizată în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, Federaţia Sanitas, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi şi Federaţia Asociaţiilor Studenţilor la Medicină.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici