Tânăr care confecţiona bombe pe care voia să le vândă, prins la Arad. Una din bombele artizanale a fost detonată

Un tânăr de 24 de ani din Arad, care fabrica bombe artizanale explozive, după un manual de terorism de pe Internet, a fost prins, vineri, surse din rândul anchetatorilor afirmând că acesta voia să vândă bombele şi că ar putea fi cercetat pentru terorism, alături de el fiind reţinut şi un furnizor.

808 afișări
Imaginea articolului Tânăr care confecţiona bombe pe care voia să le vândă, prins la Arad. Una din bombele artizanale a fost detonată

Tânăr care confecţiona bombe pe care voia să le vândă, prins la Arad

UPDATE Una din bombele artizanale construite de un tânăr, detonată; a doua, păstrată ca probă în dosar

Una din cele două bombe artizanale explozive, confecţionate de un tânăr din judeţul Arad, prins în flagrant, vineri, în timp ce încerca să vândă dispozitivele, a fost detonată în poligonul din municipiu, iar a doua va fi păstrată ca probă la dosar, conform unor surse din rândul anchetatorilor.

Cele două bombe artizanale explozive confecţionate pe baza de nitroceluloză, un derivat al nitroglicerinei, şi azotat de amoniu, au fost ridicate de ISU Arad, care le-a transportat la poligonul din municipiu, una fiind detonată, iar cea de-a doua fiind păstrată în incintă, ca probă la dosar, potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform surselor citate, tânărul din Arad, Remus Văsuţ, suspectat că se ocupa cu confecţionarea de bombe artizanale explozive în propria locuinţă, unde amenajase un laborator clandestin, a fost prins în flagrant, în timp ce încerca să vândă două astfel de obiecte unui lucrător SRI din Arad aflat sub acoperire. Flagrantul a avut loc chiar în faţa casei tânărului.

Potrivit surselor, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute şi aveau ataşate cuie, piuliţe şi şuruburi, pentru ca forţa distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcţionarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecţionat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuţilor săi că doreşte ca în urma vânzării bombelor să îşi cumpere un pistol şi că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecţionate de el.

De asemenea, anchetatorii spun că pe uşa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul uşii era desenată zvastica, iar pe interior scria "14/88", cifre care ar reprezenta data naşterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaştere al neonaziştilor (88).

Întreaga operaţiune a fost coordonată de DIICOT Timişoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalităţii Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad şi Poliţia de Frontieră Arad.

Tânărul, care a fost monitorizat mai multe luni de către anchetatori, urmează să fie dus la Timişoara, la sediul DIICOT, unde va fi audiat.

Ofiţerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care şi-l amenajase în casa în care locuia. De pe internet a descărcat un manual de terorism în care era descris modul în care se confecţionează bombele.

Tânărul din Arad avea, potrivit surselor citate, doi complici, un furnizor de materii prime din Bucureşti şi un inginer chimist care îi dădea sfaturi. Şi furnizorul de materiale din Bucureşti a fost ridicat în urma unor percheziţii care au avut loc în Capitală.

Arădeanul a cumpărat azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură. În laboratorul de acasă fierbea substanţa de mai multe ori până se recristaliza.

Potrivit aceloraşi surse, aşa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanţă asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX, că nu au fost implicaţi în acest caz.

"Nu am fost solicitaţi să intervenim în vreun fel în acest caz, noi ridicăm doar bombe şi alte elemente explozive găsite neexplodate din timpul războiului", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Arad,  George Pleşca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici