Tăriceanu: CSAT să analizeze implicarea serviciilor în activitatea autorităţilor judecătoreşti

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) ar putea să analizeze implicarea serviciilor secrete în activitatea autorităţilor judecătoreşti şi să lămurească lucrurile, consideră preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

136 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: CSAT să analizeze implicarea serviciilor în activitatea autorităţilor judecătoreşti

Tăriceanu: CSAT să analizeze implicarea serviciilor în activitatea autorităţilor judecătoreşti (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

"Cred că CSAT ar putea să analizeze situaţia de faţă şi într-un fel să lămurească lucrurile, pentru că, din punct de vedere cel puţin formal, o astfel de implicare nu va fi recunoscută de serviciile secrete pentru că ar încălca legea", a declarat, miercuri, Tăriceanu, în timpul întâlnirii cu reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi din România.

Preşedintele Senatului a declarat că implicarea serviciilor secrete s-ar realiza pe trei paliere: existenţa posibilă a ofiţerilor acoperiţi în interiorul autorităţii judecătoreşti, participarea directă la anchete a SRI alături de Ministerul Public şi DNA până la hotărârea definitivă a instanţelor de judecată şi pe lângă autoritatea judecătorească, detaşarea unui număr mare de ofiţeri ai SRI la DNA şi, mai recent, la ANAF.

"Şi în cazul în care s-au produs abateri de la lege, aşa cum pare să se fi întâmplat, şi în cazul în care extinderea activităţii serviciilor a depăşit limitele necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor lor legale, consider că avem obligaţia să readucem lucrurile în legalitate şi, mai ales, consider că trebuie un control civil şi parlamentar mult mai puternic astfel încât serviciile să fie controlate de societate şi nu invers. Pentru acest lucru e nevoie de un efort conjugat şi la nivelul Parlamentului, dar şi la nivelul instituţiilor, la nivelul CSAT, al preşedintelui României şi al autorităţii judecătoreşti", a mai susţinut Tăriceanu.

Gabriela Baltag, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a spus, în timpul întâlnirii cu conducerea Senatului, că serviciile secrete s-au consolidat în ultimul timp şi că bugetele alocate serviciilor au fost foarte generoase. "Dacă (justiţia – n.r.) ar fi primit o parte din bugetele pe care le-au primit serviciile, probabil că astăzi am fi putut să vorbim de alte condiţii", a spus Baltag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici