Tarifele minime unice şi obligatorii pentru practica medical-veterinară vor fi eliminate

Tarifele minime unice şi obligatorii pentru libera practică medical-veterinară, stabilite de Colegiul Medicilor Veterinari, vor fi eliminate, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

676 afișări
Imaginea articolului Tarifele minime unice şi obligatorii pentru practica medical-veterinară vor fi eliminate

Tarifele minime unice şi obligatorii pentru practica medical-veterinară vor fi eliminate (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul modifică articolul 36 din Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, prin care tarifele şi onorariile pentru libera practică medical-veterinară se stabilesc de către fiecare medic veterinar, pe criterii de competenţă, iar Colegiul Medicilor Veterinari stabileşte tarifele minime unice şi obligatorii.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, tarifele şi onorariile pentru libera practică medical-veterinară se stabilesc de către fiecare medic veterinar.

"În urma procesului de evaluare a legislaţiei din domeniul de activitate al ANSVSA au fost identificate actele normative care conţin prevederi ce nu sunt în conformitate cu Directiva 2006/123/CE, iar aceste trebuie să fie eliminate în regim de urgenţă. Între aceste acte normative se numără şi Legea nr. 160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Potrivit legislaţiei europene, în condiţiile în care tarifele, prin definiţie, se stabilesc de către prestator, condiţionarea referitoare la "criteriile de competenţă" reprezintă o ingerinţă în drepturile prestatorilor de servicii de a stabili valoarea serviciilor pe care le prestează.

"Totodată, pentru a asigura conformitatea legislaţiei naţionale cu prevederile legislaţiei UE, precum şi pentru a asigura cadrul legal necesar unei concurenţe libere în cadrul piaţei interne între prestatorii de servicii medicale veterinare, se impune modificarea art. 36 din Legea nr. 160/1998, republicată, cu modificările ulterioare, în sensul eliminării prevederii conform căreia Colegiul Medicilor Veterinari stabileşte tarifele minime unice şi obligatorii pentru pentru libera practică medical-veterinară. Comisia Europeană a transmis Guvernului României, în data de 28.01.2010 Notificarea de punere în întarziere şi a acordat termen, până la data de 28 martie 2010 pentru transpunerea integrală a prevederilor Directivei Parlamentului European şi a Consiliului 2006/123/CE", se mai arată în nota de fundamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici