Norul de cenuşă traversează România. Guvernul închide întregul spaţiu aerian

Guvernul a decis ca întregul spaţiu aerian pe teritoriul României să fie închis începând de sâmbătă, ora 18.00, până cel puţin duminică, la ora 12.00.

141 afișări
Imaginea articolului Norul de cenuşă traversează România. Guvernul închide întregul spaţiu aerian

Norul de cenuşă traversează România. Traficul aerian ar putea fi închis pe întreg teritoriul ţării (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Conform datelor prezentate, sâmbătă, de către comitetul pentru situaţii de urgenţă constituit la Guvern, norul de cenuşă vulcanică va acoperi întregul teritoriu la ora 21.00, la o altitudine de 6.000-10.000 metri, dar până duminică, la ora 21.00, nu există riscul unor depuneri la sol sau concentraţii de cenuşă vulcanică în aer.

Duminică, la ora 21.00, prognoza va fi reactualizată.

"Dacă alte ţări din vestul Europei vor fi poluate, atunci există posibilitatea ca şi în România să ajungă aer poluat", a spus premierul Emil Boc.

Autorităţile continuă să nu recomande populaţiei măsuri speciale de protecţie, considerând că încă nu există un risc asupra sănătăţii.

Vezi aici lista cu zborurile anulate de Tarom:

RO 403 / RO 404 Bucureşti - Roma - Bucureşti,

RO 415 / RO 416 Bucureşti - Madrid - Bucureşti,

RO 421 / RO 422 Bucureşti - Barcelona - Bucureşti,

RO 383 / RO 384 Bucureşti - Paris - Bucureşti,

RO 413 / RO 414 Bucureşti - Cluj - Madrid - Cluj - Bucureşti,

RO 353 / RO 354 Bucureşti - Zurich - Bucureşti,

RO 305 / RO 306 Bucuresti - Cluj - Frankfurt - Cluj - Bucureşti .

Pentru astăzi 17 aprilie au mai fost anulate următoarele zboruri:

RO315/RO316 Bucureşti - Munchen - Bucureşti,

RO371/RO372 Bucureşti - Bruxelles - Bucureşti,

RO301/RO302 Bucureşti - Frankfurt - Bucureşti,

RO381/RO382 Bucureşti - Paris - Bucureşti,

RO391/RO392 Bucureşti - Londra -Bucureşti,

RO361/RO362 Bucureşti - Amsterdam - Bucureşti,

RO341/RO342 Bucureşti - Viena - Bucureşti

şi a zborului charter RO7011/RO7012 Bucureşti - Stuttgart - Bucureşti, din cauza norului de cenuşă vulcanică din atmosferă, generat de erupţia unui vulcan din Islanda.

De asemenea, TAROM a mai anulat următoarele zboruri interne de astăzi 17 aprilie 2010:

RO810 Suceava - Bucureşti

RO710 Iaşi - Bucureşti

RO802 Bacău - Bucureşti

RO650 Cluj - Bucureşti

RO610 Timişoara - Bucureşti

29 de curse aeriene, anulate în urma suspendării traficului pe Aeroportul din Cluj-Napoca

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că din cauza norului de cenuşă care traversează România spaţiul aerian din partea de nord-vest a ţării a fost închis, iar traficul pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a fost suspendat pe o perioadă de 24 de ore, începând cu noaptea de vineri spre sâmbătă.

Potrivit site-ului aeroportului clujean, 29 de zboruri sunt afectate de suspendarea traficului, fiind vorba atât de curse aeriene care trebuiau să aterizeze, cât şi de curse care urmau să decoleze în cursul zilei de sâmbătă.

Astfel, sunt suspendate curse ale companiilor Tarom, Malev, Wizz Air, Carpatair, Blue Air, Lufthansa, care aveau ca destinaţii sau veneau din oraşe din ţară - Bucureşti şi Timişoara, sau din străinătate, precum Budapesta, Treviso, Forli, Munchen, Madrid, Frankfurt, Valencia, Barcelona şi Londra.

28 de curse, afectate de suspendarea traficului aerian pe Aeroportul din Timişoara

"Deplasarea norului vulcanic şi închiderea unui sector aerian din România a dus la anularea a 28 de zboruri, programate să plece spre şi dinspre Aeroportul Internaţional «Traian Vuia» Timişoara, până la ora 13.55. Ulterior, o să anunţăm ce decizii vor lua companiile aeriene, dacă vor suspenda şi celelalte zboruri, programate după această oră", a declarat purtătorul de cuvânt al Aeroportului Timişoara, Corina Lupulescu.

Potrivit sursei citate, au fost anulate toate zborurile companiei Carpat Air, care urmau sa aterizeze sâmbătă dimineaţă, venind de la Oradea, Cernăuţi, Lvov, Chişinău, Constanţa, Sibiu, Odessa, Bacău, Craiova - Bucureşti, Iaşi şi Cluj, dar şi plecările spre Dusseldorf, Torino, Roma - Bergamo, Stuttgart, Florenţa, Verona, Munchen, Veneţia, Ancona.

De asemenea, şi compania Wizz Air a anulat zborurile spre Londra, cu ora de decolare 6.30, şi dinspre Londra, cu aterizare la ora 13.00, dar şi cursa de Dortmund, care urma să decoleze la 13.45.

Compania Tarom a anulat zborul Timişoara-Bucureşti, care ar fi trebuit să decoleze la ora 6.30. Compania Austrian Airlines a anulat cursa spre Viena, având ora de decolare 6.00, iar compania Lufthansa a anunţat anularea curselor Timişoara-Munchen cu decolări la 6.40 şi 13.55, dar şi a cursei Munchen-Timişoara având ora de aterizare 13.25.

În acelaşi timp a fost anulat zborul companiei Blue Air Timişoara-Bucureşti, cu ora de decolare 7.00.

Zece curse aeriene sunt afectate de suspendarea traficului pe Aeroportul din Sibiu

"Toate companiile care operează zboruri de pe Aeroportul Sibiu au anunţat anularea curselor programate pentru sâmbătă. Nu avem informaţii despre numărul pasagerilor afectaţi de aceste anulări de zboruri pentru că fiecare companie are evidenţa proprie. Cu toate acestea, în mod oficial, aeroportul este în continuare considerat deschis", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Iuliana Opriţă, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Sibiu.

Potrivit sursei citate, au fost anulate, în total, zece curse ale companiilor Tarom, Carpat Air, Blue Air şi Lufthansa, care trebuiau să plece sau să sosească de la Stuttgart, Munchen, Londra, Madrid, Otopeni, Suceava şi Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici