Tribunalul Bucureşti a respins cererea unor clienţi BCR de suspendare a plăţii ratelor la credite

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, cererea unor clienţi BCR de suspendare a plăţii ratelor la creditele contractate până la pronunţarea unei sentinţe defitive în procesul colectiv de fond împotriva băncii, întrucât a considerat-o neîntemeiată.

97 afișări
Imaginea articolului Tribunalul Bucureşti a respins cererea unor clienţi BCR de suspendare a plăţii ratelor la credite

Tribunalul Bucureşti a respins cererea unor clienţi BCR de suspendare a plăţii ratelor la credite (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

"Respinge excepţia necomepetenţiei materiale a acestei instanţe ca neîntemeiată, respinge cererea de ordonanţă preşedinţială astfel cum a fost precizată ca neîntemeiată. Respinge cererea reclamantei privind cheltuielile de judecată ca neîntemeiată", potrivit deciziei Tribunalului Bucureşti.

Actele pentru primul proces colectiv al clienţilor împotriva unei bănci au fost depuse la finele lunii octombrie, iar termenul stabilit pentru procesul de fond este data de 24 octombrie 2011.

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă clienţii în procesul împotriva BCR, a afirmat că clienţii băncii cer declararea drept abuzive a mai multor clauze, printre care calcularea ratelor potrivit unei dobânzi de referinţă internă a instituţiei şi perceperea unui comision de monitorizare a riscului de circa 4% pe an, stabilit nu la soldul rămas de plată, ci la valoarea iniţială.

Aceasta nu este singurul proces colectiv declanşat împotriva unei bănci.

Peste 1.000 de clienţi ai Volksbank au depus la Tribunalul Bucureşti două cereri de chemare în judecată a băncii, pentru eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, iar unii au solicitat suspendarea plăţii ratelor la împrumuturi până la momentul soluţionării litigiului.

În ultimele luni tot mai mulţi clienţi nemulţumiţi de clauzele din contractele încheiate cu bănci s-au organizat pe yahoo în cadrul unor grupuri pentru a discuta despre problemele întâmpinate şi despre implementarea noilor reglementări din domeniul financiar introduse prin OUG 50 privind creditele populaţiei. Primul grup a fost constituit de clienţii Volksbank, ulterior fiind create grupuri împotriva clauzelor introduse de mai multe bănci.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici